Eden vidnejših gostov festivala Ed Neumeister, virtuoz džezpozavne, ki je znan tudi po izvirnem pristopu pisanja glasbe za džezovske orkestre. Foto: Jure Urek
Eden vidnejših gostov festivala Ed Neumeister, virtuoz džezpozavne, ki je znan tudi po izvirnem pristopu pisanja glasbe za džezovske orkestre. Foto: Jure Urek
Ed Neumeister, Big band Krško
Big Band Krško deluje že skoraj tri desetletja. Foto: Stanislav Levstik

Glavna zvezda festivala X. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál je bil ameriški džezpozavnist, komponist in dirigent Ed Neumeister, ki je vihtel dirigentsko paličico madžarskemu džezovskemu orkestru. Glasbenik je sicer z mojstrsko izvedbo solističnih vložkov dvignil pojem džezpozavne v nove dimenzije, nič manj pa ni poznan niti po izvirnem pristopu pisanja glasbe za džezovske orkestre.
Na festivalu je nastopilo nekaj znanih orkestrov, kot so BJO- Budapest Jazz Orchestra in madžarski policijski big band - Police Big Band, slovenski Big Band Krško pa se je, kot so sporočili iz orkestra, preimenoval v All Star Big Band Krško.
Tri desetletja predajanja džezu
Big Band Krško se ponaša s skoraj tridesetletnim delovanjem in letos so se v njem zbrali priznani slovenski džezovski glasbeniki mlajše generacije, ki svojo glasbeno pot začeli prav v tem posavskem džezovskem orkestru. V Budimpešti so izvedli program, ki je navdušil že na več koncertih v Krškem, Brežicah, Novem mestu in v Studiu 14 Radio Slovenija. Orkester pa je imel na Madžarskem še en nastop, in sicer na dobrodelnem koncertu za žrtve nedavne ekološke nesreče, izlitja iz tovarne aluminija v Ajki.
Iz Big Banda Krško, ki ga zadnjih 15 let vodi Aleš Suša, je izšlo nekaj glasbenikov, ki so danes diplomanti evropskih in svetovnih džezovskih akademij ter profesionalno delujejo v slovenskem in mednarodnem džezu in popu, med drugim Lovro Ravbar, Bojan Zupančič, Rok Lopatič, Matej Hotko, Janez Gabrič in Rok Štirn. Vsi našteti so z vodjo Alešem Sušo vred tudi nastopili na festivalu v Budimpešti.