Dylanova pesem je na podelitvi Nobelovih nagrad v Stockholmu zadonela v interpretaciji ikone Patti Smith. Foto: EPA
Dylanova pesem je na podelitvi Nobelovih nagrad v Stockholmu zadonela v interpretaciji ikone Patti Smith. Foto: EPA
Dylan je že 16. novembra pisno sporočil, da se podelitve nagrad v Stockholmu ne bo udeležil zaradi drugih obveznosti.
Dylan je že 16. novembra pisno sporočil, da se podelitve nagrad v Stockholmu ne bo udeležil zaradi drugih obveznosti. Foto: EPA
Bob Dylan
Švedska kraljeva akademija je sporočila, da spoštuje Dylanovo odločitev, da se ne udeleži podelitve, hkrati pa dodala, da je vendarle neobičajno, da lavreat nagrade ne prevzame osebno. Foto: AP

Da bo sobotna podelitev Nobelovih nagrad potekala brez Dylanove navzočnosti, se je marsikomu dozdevalo, še preden je pevec uradno odpovedal svojo udeležbo. Kantavtor je v preteklosti izpustil marsikatero podobno slovesnost in tudi daljši molk, v katerega se je zavil po razglasitvi nagrajenca, je bil zgovoren napovednik, da ga 10. decembra v Stockholm ne bo.

Njegov manko je nadomestila Dylanova prijateljica Patti Smith, ki je zapela nagrajenčevo skladbo A Hard Rain's A-Gonna Fall. Ikona ameriškega rocka se je med interpretacijo zaradi treme zmedla in skladbo prekinila z opravičilom. "Oprostite, ali lahko ta del začnemo znova. Se opravičujem, zelo sem nervozna," je dejala občinstvu, ki ji je naklonilo aplavz.

V družbi izjemnih literatov
Pevec je akademiji vnaprej poslal zahvalni govor, ki ga je prebrala ameriška ambasadorka na Švedskem Azita Raji. V njem je med drugim zapisal, da se podelitvi pridružuje v duhu, akademiji pa se je zahvalil, da je v njegovih pesmih prepoznala literarna dela. Zapisal je še, da se je s tem pridružil izjemni družbi literatov z Nobelovo nagrado. Od nekdaj je prebiral in vsrkaval dela preteklih nagrajencev in velikanov literature, kot so Kipling, Shaw, Thomas Mann, Pearl Buck in Ernest Hemingway. "Če bi mi kdo kdaj dejal, da imam najmanjšo možnost postati Nobelov nagrajenec, bi pomislil, da je verjetnosti toliko, kot da bom kdaj stal na Luni," je zapisal.

Pritrditev na nikoli zastavljeno vprašanje
Priznanje ga je presenetilo, ker je pisec pesmi in ne romanov ali lirike, o kakršnih učijo v šolah in jih hranijo po knjižnicah sveta. "Nikoli si nisem vzel časa, da bi se posvetil vprašanju, ali so moje pesmi literatura," je zapisal podeljevalcem nagrade in se jim zahvalil, ker so mu tako čudovito odgovorili na to vprašanje. Dylan je v govoru spomnil na Shakespearja, ki se je, kot razmišlja, prav tako imel za dramatika, nikoli pa ni pomislil, da piše literaturo. "Svoje besede je pisal za oder. Da jih bodo interpretirali, ne brali."

Bob Dylan, ki se je že več let omenjal med mogočimi nagrajenci za prestižno literarno nagrado, je Švedsko kraljevo akademijo že pred časom obvestil, da se zaradi drugih obveznosti podelitve ne bo udeležil. Njegov menedžer pa je napovedal, da se bo pevec v Stockholmu najverjetneje ustavil v sklopu turneje prihodnje leto.