Bob Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel Nobelovo nagrado za književnost. Po razglasitvi je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dneh sporočil, da je ob novici
Bob Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel Nobelovo nagrado za književnost. Po razglasitvi je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dneh sporočil, da je ob novici "ostal brez besed". Foto: EPA
Bob Dylan
Ameriški glasbenik je Nobelovo nagrado prejel za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije. Foto: Reuters
Bob Dylan
Bob Dylan je četrti Nobelov nagrajenec za književnost, ki se ni odzval vabilu na podelitev nagrade. Foto: EPA

Eden ključnih ameriških kantavtorjev zadnjega pol stoletja je tako za nekaj dni prehitel končni rok (10. junij), da predloži svoje predavanje, ki ga je kot Nobelov lavreat dolžan podati. V nasprotnem primeru bi zapravil denarno nagrado 831.000 evrov, ki mu s priznanjem pripada.

Podelitve nagrade se na tradicionalni podelitvi decembra ni udeležil, ampak se je v Stockholmu ustavil šele marca, ko so mu jo podelili na zaprti slovesnosti.

Na Švedski akademiji so bili s predavanjem zadovoljni, poroča BBC. "Govor je izjemen in, kot smo pričakovali, elokventen. Zdaj ko so smo prisluhnili predavanju, se Dylanova pot počasi končuje," je zapisala Sara Danius, sekretarka Švedske kraljeve akademije.

Buddy Holly je bil vse, kar sem želel postati
"Če bi se moral vrniti na začetek, bi verjetno začel pri Buddyju Hollyju. On je bil arhetip, vse, kar nisem bil, a sem želel postati,"
pravi v predavanju. Moral je prepotovati na stotine milj, da ga je videl nastopati, in ni bil razočaran, se spominja. "Zgodila se je najbolj nenavadna stvar. Pogledal me je naravnost v oči in mi nekaj posredoval. Nekaj, česar nisem poznal. In spreletel me je srh," je dejal. "To je bilo dan ali dva, preden je strmoglavilo njegovo letalo. Nekdo mi je izročil ploščo Leada Bellyja s skladbo Cottonfields. In ta posnetek mi je spremenil življenje."

Sledila so srečanja z drugimi folkglasbeniki. "S prepevanjem zgodnjih folkavtorjev se človek navzame ljudskosti, jo ponotranji."

Od Hermana Melvilla do Homerja
Po glasbi, ki je vplivala na njegovo delo, je spregovoril o literarnih vplivih. "Knjige, ki so me navdušile, odkar sem jih v šoli prvič prebral, so Moby Dick, Na zahodu nič novega in Odiseja. " Homerjev ep je opisal kot čudovito knjigo, njene teme pa so našle pot v balade več piscev pesmi: "Homeward Bound, Green, Green Grass of Home, Home on the Range, pa tudi mojih pesmi."

Spregovoril je tudi o silovitosti in pomenu pesmi. "Vse, kar je pomembno, je, da te pesem nagovori. Ni je treba razumeti. V svoje pesmi sem vključil številne stvari in ne bom se bremenil s tem, kaj pomenijo."

A pesmi so drugačne od literature, pravi. "Namenjene so petju, ne branju. Besede v Shakespearovih igrah so bile namenjene uprizarjanju. Natanko tako, kot je besedilo pesmi namenjeno petju, in ne branju ... In upam, da boste imeli priložnost slišati ta besedila, kakor je bilo mišljeno, da jih slišite: na koncertu, ob poslušanju plošče, kakor koli že ljudje danes poslušajo pesmi."