Bono nam ne bo pustil pozabiti, da je predvsem glasbenik - vse drugo pride kasneje. Foto:
Bono nam ne bo pustil pozabiti, da je predvsem glasbenik - vse drugo pride kasneje. Foto:
Zakonca Hewson
Bono in njegova žena Ali Hewson velik del svoje energije, časa in denarja namenita za pomoč Afriki. Foto: Reuters
Turneja Vertigo se je komaj dobro končala, U2 pa že načrtujejo povratek v studio. Foto: EPA

Bono Vox, ki je maja za en dan sedel celo na uredniški stolček britanskega časopisa The Independent, obljublja, da si bo od tega tedna dalje skušal sprazniti urnik in najti čas za prve kreativne sestanke z drugimi tremi člani U2. Njihov zadnji album, How To Dismantle An Atomic Bomb iz leta 2004, zaradi dolge in zelo odmevne svetovne turneje (in verjetno tudi zaradi trikratne platinaste naklade) še ni začel nabirati prahu na policah trgovin - res pa je, da se U2 v snemalnem studiu ne pustijo priganjati in da lahko mine še precej časa, preden bo kakšen nov material ugledal luč sveta.

Prerok v puščavi?
Ko je bil Bono prejšnji teden na humanitarnem potovanju v Tanzaniji, je razveseljivo novico čisto spotoma omenil v intervjuju za časopis The Guardian. Če smo natančni: rekel je, da ker se ima za glasbenika s polnim delovnim časom, zadnje dni "v puščavskem grmičevju" vneto piše nove pesmi in da ga že pošteno skelijo prsti, da bi zopet poprijel za kitaro in mikrofon.

"Zadnja dva meseca sem se posvečal predvsem promociji kampanje RED" (ki skuša s pomočjo velikih korporacij in prodajo njihovih blagovnih znamk zbrati čim več denarja za boj proti aidsu v Afriki, op. n.), "zdaj pa skušam vse to počasi končati in se junija zares posvetiti predvsem glasbi."

Učiteljica klavirja
Čeprav Bona zadnja leta pogosto srečujemo na slikah iz tega ali onega obubožanega predela črne celine, Irec pravi, da je glasbeni navdih našel precej bliže domu. "Veliko pesmi je nastalo, ne boste verjeli, kot posledica ur klavirja. Sinova učiteljica klavirja namreč spotoma uči tudi mene in po vsaki uri vadbe napišem kako novo pesem. Ko se naslednji teden sestanemo z U2, jim bom lahko zaigral kar nekaj svežega. Komaj čakam, da se bom spet lahko zgubil v glasbi", je razveseljiv Bonov komentar.

Brez oprijemljivih datumov
Zaenkrat še ni mogoče govoriti o natančnejših datumih, ko bi lahko pričakovali izid kakega novega albuma - pravzaprav predstavnik njihove založbe, interscope, na vprašanja novinarjev niti ni znal odgovoriti, ali se je začelo na glasbenem področju že kaj premikati. Bono prav tako ni povedal, če oziroma kdaj bo četverica nadoknadila koncerte, ki so jih marca (zaradi bolezni v družini enega izmed članov) morali odpovedati.