Tolkala niso samo za moške - Slovenci premoremo tudi dekliško tolkalno zasedbo, Šus. Foto: Spletna stran skupine
Tolkala niso samo za moške - Slovenci premoremo tudi dekliško tolkalno zasedbo, Šus. Foto: Spletna stran skupine
zasedba SToP - podobno kot za spoznanje bolj znani The Stroj - pojma 'glasbilo' ne razumejo preozko in glasbo izvabljajo iz najrazličnejših predmetov.
Perkumania Ensemble
Perkumania Ensemble so pred kratkim izdali celo album božičnih skladb. Foto: Spletna stran skupine

Z nastopom avstrijske skupine Studio Percussion se je v Žalcu začel prvi mednarodni festival tolkalnih skupin Bum fest. Klasično šolani glasbeniki so predstavili repertoar resne in klasične tolkalske glasbe, do 15. januarja pa bodo v Domu II. slovenskega tabora nastopili še slovenska dekliška tolkalna skupina Šus, Slovenski tolkalni projekt - SToP, španska skupina Perkumania ensemble in hrvaški BiNg Bang. Vsi koncerti se pričenjajo ob 18. uri.

Za uvod v prvi mednarodni tolkalni festival na Slovenskem je poskrbela skupina Studio Percussion iz Gradca, ki se posveča predvsem igranju skladb iz 20. stoletja, zanimajo pa se tudi za "cross-over" projekte, torej take ki se jih ne da "popredalčkati" v en sam glasbeni žanr. Šestčlanska zasedba, ki se jim občasno pridružijo gosti, že od začetka sodeluje z mladimi avstrijskimi in tujimi skladatelji. Studio Percussion so redni gostje glasbenih festivalov v Avstriji in drugod, od leta 1993 pa ima ansambel tudi lastno tolkalno glasbeno šolo v Gradcu.

Tudi s kuhalnico se da muzicirati
Slovenske tolkalce na letošnjem festivalu zastopajo še dve skupini, dekliški sestav Šus in skupina SToP. Prva bodo 11. januarja na vrsti dekleta zasedbe Šus, ki se predstavljajo s širokim glasbenim repertoarjem, od klasike do sodobne glasbe, v nastope pa vključujejo različne inštrumente iz družine tolkal, od marimbe prek vibrafona, ksilofona, zvončkov, baterije in kongov. Dan kasneje bo na oder stopila skupina SToP, ki poleg klasičnih tolkal, ki jih srečujemo v orkestrih, uporablja tudi kuhalnice, posode, igrače, avtomobilske zavore in platišča, cevi, žeblje, kladiva, sode, piščalke ter druge predmete.

Obiska iz Španije in Hrvaške
Španski Perkumania ensemble (13. januarja) je poleg standardnega repertoarja do zdaj premierno izvedel nekaj glasbenih produkcij, kot so El sueno de Rosa Maria skladatelja Juana Cervera, Terry Juana Carrascose in Perkumania - Samba in Secuencia skladatelja Jesusa Debona. Perkumania ensemble so gostitelji festivala Jornadas Internationales de Percusion de Ribarroja del Turia, ki se ga udeležujejo tolkalisti iz vsega sveta, člani ansambla pa se ukvarjajo tudi z didaktično koncertno dejavnostjo.

Člani hrvaške tolkalne skupine BiNg Bang so najuspešnejši študenti tolkal na Hrvaškem, ki so nastopili že na številnih tolkalnih tekmovanjih. Poleg standardnega programa ansambel izvaja tudi dela hrvaških skladateljev. BiNg Bang je leta 2004 v Nashvilleu zmagal na tolkalskem tekmovanju PAS, istega leta pa je prejel tudi hrvaško nagrado Ivo Vuljevič pa ansambl. Skupina se bo v Sloveniji 15. januarja ustavila v sklopu svoje mednarodne turneje.