Foto:
Foto:
Mitsou - Monika Juhazs Miczura

Nekdanja članica priznane madžarske romske zasedbe Ando Drom se je slovenskemu občinstvu predstavila v četrtek. Glasbenica v svojem novem projektu združuje tradicionalno romsko in elektronsko glasbo.

Pevka romski glasbi dodaja pridih sodobnosti, na koncertu pa so predvajali tudi vizualne animacije, nastale na podlagi prepleta indijskih motivov in del romskih umetnikov.

Ponovno po letu 1994
Mitsou oziroma Monika Juhazs Miczura se je pri nas predstavila že leta 1994, ko je bila gostja festivala etnoglasbe Okarina.

Ob Mitsou so se tokrat v Ljubljani predstavili še Andras Desm (tolkala), Miklos Lukacs (cimbale), Mark Moldvai (računalniške klaviature), Andras Monori (gadulka, kaval, ektar, zurna, kalimba, sarangi, bansuri, sitar) in Peter Szalai (tabla).

Organizatorji so ob najavi gostovanja Mitsou med drugim zapisali tudi:
"Zlitje njenega osupljivega glasu z elektroniko namreč nikoli ni enosmerno, enoznačno, njen glas ni le nujni okras zadetemu ambientalnemu vzdušju. Nasprotno, občutek imamo, da je Mitsou elektrificirala romsko godbo, da nakaže, kako je le-ta že tako naelektrena, z ambientalnimi, atmosferičnimi zvoki jo je obdala, da opozori, kako zelo prostorna, prostrana je godba tega, v svojem bistvu nomadskega ljudstva."