Madredeus se letos se vračajo na Drugo godbo, kjer bodo proslavili 25 let s predelanim gradivom svojih klasik in angelskim glasom nove pevke Beatriz Nunes. Foto: Druga godba
Madredeus se letos se vračajo na Drugo godbo, kjer bodo proslavili 25 let s predelanim gradivom svojih klasik in angelskim glasom nove pevke Beatriz Nunes. Foto: Druga godba
Quantic
Potem ko sta britanski producent Qantic in pevka Alice Russell sodelovala pri Quantic Soul Orchestra in pevkinih soloprojektih, sta aprila letos Look izdala ploščo Around The Corner, ki jo bosta, okrepljena z zasedbo Combo Barbaro, predstavila tudi na Drugi godbi. Foto: Druga godba

"Glasba je zdaj malo manj temačna. Glasba je bila pri Madredeus vedno podrejena vokalu pevk, zato je zdaj tudi glasba drugačna."

Bogdan Benigar o novi zasedbi Madredeus
Jagwa music
Jagwa Music opisujejo kot novo plesno senzacijo iz Afrike. Prihajajo iz tanzanijske prestolnice Dar es Salaam in mešajo priljubljene stare plesne oblike (chakacha) z zvoki klaviatur Casio na baterije, doma narejenimi glasbili in energičnim MC-jem. Foto: Druga godba
Bogdan Benigar
Direktor Druge godbe Bogdan Benigar je na tiskovni konferenci med drugim povedal, da imajo letos manj javnih sredstev in prispevka Mestne občine Ljubljana, a meni, da se to na programu festivala ne pozna veliko. Foto: Druga godba

Gre za zelo energično glasbo, prava urbana afriška stvar iz mesta, ki je namenjena predvsem mlajšemu poslušalstvu, ki 'tripa' na indierock in podobno glasbo.

Bogdan Benigar o tanzanijski zasedbi Jagwe Music
Aurelio
Aurelijev talent je zlahka prepričal ikoni, kot sta Peter Gabriel in Youssou N’Dour, njegov album Laru Beya pa žanje odlične kritike. Foto: Druga godba

"Vse glasbe, ki jih imamo letos na festivalu, so precej urbane. Dejansko nimamo v programu nobenega res tako imenovanega večera tradicionalne glasbe, čeprav jasno takšna glasba vpliva na določene izvajalce. A na splošno je letos festival zelo urban in se bo dogajal v urbanih prostorih," je direktor festivala Bogdan Benigar opisal letošnjo 28. Drugo godbo, ki bo med 8. in 26. majem večinoma potekala v CUK Kino Šiška in Cankarjevem domu.

Frfotajoči Quantic in manj temačni Madredeus
"Po mojih izkušnjah se ljudje najbolj odzivajo na znana imena. Tako letos približno enako računamo na Madredeus in Quantic," je Benigar izpostavil najbolj znani in za večino tudi najbolj privlačni imeni letošnjega festivala, ki bosta nastopili že v prvem tednu Druge godbe. Tokratni festival bo 8. maja v Klubu CD odprla francoska skupina Moriarty, ki si je ime izbrala iz kultne knjige Jacka Kerouacka Na cesti, zaradi njihove politično angažirane mešanice countryja, bluesa in irske tradicionalne glasbe pa so nekateri mnenja, da si zaslužijo naziv "evropski The Black Keys".

Za glasbeno napoved prihajajočega poletja bo 10. maja v CUK Kino Šiška poskrbela retro zveneča naveza britanskega producenta Quantica, britanske soulpevke Alice Russell in kolumbijske ekipe Combo Barbaro. "Poletna muzika, ki frfota s spomini na zvok čikaškega bluesa 60. ter prisrčnega soula 70. let in ki se dokončno omami v srce parajočem latino swingu," so o enem izmed pričakovanih vrhuncev festivala zapisali pri Drugi godbi.

Ob 25. obletnici delovanja se v Ljubljano 12. maja že tretjič vrača portugalska skupina Madredeus, tokrat prvič z novo pevko Beatriz Nunes in malce sprem enjeno zasedbo, ki bo igrala osvežene različice največjih uspešnic. "Njihov program bo sestavljen iz pesmi z nove plošče Essência, torej nekakšen 'best of'. Pesmi so na novo posnete, ne gre samo za nov vokal, tudi glasba je prirejena, poleg je tudi violina. Glasba je zdaj malo manj temačna. Glasba je bila pri Madredeus vedno podrejena vokalu pevk, zato je zdaj tudi glasba drugačna," je Benigar povedal o prihajajočem koncertu tradicionalne portugalske glasbe v Gallusovi dvorani, ki so jo Madredeus na zadnjem obisku v Ljubljani razprodali dvakrat zaporedoma.

Harmonikar v ringu in eksperiment Tomažinove
Dobrih deset dni pozneje - v vmesnem času bo Druga godba solidarna z jazzovskim festivalom v Cerknem in koncertov ne bo imela - se bo festival nadaljeval 22. maja v Kinu Šiška s premiero dokumentarca Soundbreaker o nenavadnem finskem harmonikarju Kimmu Pohjonenu. "Njegova značilnost je, da si izmišljuje najrazličnejše možnosti ustvarjanja glasbe. Lahko igra solo, lahko z godalnim orkestrom Kronos, lahko igra - kot vidimo tudi v filmu - v ringu med rokoborci, lahko igra na podeželju v Angliji, kjer snema stare stroje in potem to reproducira v živo," je Pohjonenovo zanimivo delovanje opisal Benigar, ki je dodal še, da niso želeli združevati filma in koncerta, ker bi se film potem razvrednotil in bi ga prišlo gledat manj ljudi. Dokumentarni film Soundbreaker je sicer na 30. mednarodnem festivalu FIFA (Festival International for Films on Art) v Montrealu prejel veliko nagrado za najkreativnejši film.

Na podobno inovativne načine kot Pohjonen se glasbe loteva edina slovenska nastopajoča na Drugi godbi Irena Tomažin, ki bo brezplačno nastopila 26. maja v Atriju ZRC. Njen lani izdani album Crying Games je bil uvrščen na drugo mesto domačih albumov leta 2011 na Radiu Študent, predstavila pa ga bo tudi na Drugi godbi. "Ona je po vsebini tega, kar počne, mogoče iz programa najbližje temu, kar dela Kimmo Pohjonen. Eksperimentiranje z glasom, različni pripomočki - vse, kar je mogoče slišati na albumu Crying Games. Na koncertu pričakujemo razvoj oziroma nadaljevanje glasbe z njene plošče," je ustvarjanje Tomažinove povzel Benigar.

Afrika v Šiški in na Ljubljanici
Še posebej pa je direktor Druge godbe Bogdan Benigar izpostavil afriški večer, ki bo tokrat v CUK Kino Šiška 24. maja. "Večer bo sestavljen iz nastopov dveh skupin. Jagwa Music je skupina iz Tanzanije, gre za novo, svežo, udarno skupino, ki je ne vabijo samo na festivale godb sveta, temveč tudi na največje rock- in popfestivale, lani, denimo, na Roskilde. Gre za zelo energično glasbo, prava urbana afriška stvar iz mesta, ki je namenjena predvsem mlajšemu poslušalstvu, ki 'tripa' na indierock in podobno glasbo," Benigar opisuje plesno usmerjeno glasbo mchiruku zasedbe Jagwa Music, ki bo večer prej v živo nastopila tudi na prostem oziroma kar na reki sredi Ljubljane: "To bo potekalo v sredo pred njihovim nastopom na ladjici po Ljubljanici. Ladjica bo zvečer vozila od Špice ali še višje in potem po običajni poti proti centru mesta."

V drugem delu afriškega večera v CUK Kino Šiška pa bo nastopila zasedba Aurelio & The Garifuna Soul Band iz Hondurasa, kar Benigar opisuje kot nekakšno nadaljevanje koncerta na žalost že pokojnega Andyja Palacia, ki je pred leti nastopil na Drugi godbi. Tako Andy kot Aurelio predstavljata ljudstvo Garifuno v Srednji Ameriki - gre za potomce Afričanov, ki živijo v Belizeju, Hondurasu in Gvatemali ter ohranjajo svojo kulturo.

Druga godba med 25. najboljšimi festivali
Zadnji dan letošnje Druge godbe so organizatorji zastavili v orientalskem duhu. V Klubu CD bosta najprej skupaj nastopila priznana turška glasbenika: Erkan Ogun na kitari in Derya Türkan, ki je eden najbolj cenjenih svetovnih glasbenikov, ki igrajo turško violino kemanče. Večer bo sklenila mojstrica sevdalink Amira, ki bo pesmi iz Bosne, Srbije, Makedonije in Kosova predstavila v spremljavi v Franciji živečega pianista Bojana Z ter kontrabasista in tolkalista. Majskim koncertom bo kot nekakšen podaljšek Druge godbe v okviru festivala Nasmeh Koreje v Cankarjevem domu sledil še koncert Tori Ensemble, ki igra staro in novo korejsko glasbo na tradicionalna glasbila, kot so šeststrunske citre komungo, degum - bambusova flavta, čanku - boben v obliki peščene ure in bambusova oboa ali piri.

Pred kratkim se je Druga godba že tretjič zapored uvrstil med 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu po izboru revije Songlines. "To nam daje samopotrditev, zadovoljstvo, samozavest, priznanje, da tudi v tujini vidijo, kaj delamo in to priznavajo. To ni priznanje samo za nas, temveč za vse, ki kakor koli prispevajo k festivalu. Ker festival ni samo program, to je še vse ostalo, tudi dobro počutje glasbenikov, ki gotovo povejo nekaterim ljudem, kakšen je naš festival. Konec koncev novinarji niso bili nikoli tukaj. To pomeni, da so videli program in da so o Drugi godbi slišali od ljudi, ki so bili na festivalu v vlogi umetnikov, izvajalcev ali tistih, ki so spremljali festival, in drugih novinarjev. Letos pa so se najavili, da pridejo na festival," končuje Benigar, to leto tudi v pričakovanju novinarjev iz tujine.

Spodaj si lahko ogledate videospote nekaterih skupin, ki bodo nastopile na letošnji Drugi godbi.


"Glasba je zdaj malo manj temačna. Glasba je bila pri Madredeus vedno podrejena vokalu pevk, zato je zdaj tudi glasba drugačna."

Bogdan Benigar o novi zasedbi Madredeus

Gre za zelo energično glasbo, prava urbana afriška stvar iz mesta, ki je namenjena predvsem mlajšemu poslušalstvu, ki 'tripa' na indierock in podobno glasbo.

Bogdan Benigar o tanzanijski zasedbi Jagwe Music