Dunajski filharmoniki v Ljubljano prihajajo iz Pariza. Foto: Festival Ljubljana/Terry Linke
Dunajski filharmoniki v Ljubljano prihajajo iz Pariza. Foto: Festival Ljubljana/Terry Linke
Dunajski filharmoniki odprli Festival Ljubljana

Do 13. septembra bo festival slovenskemu in mednarodnemu občinstvu ponudil skoraj 80 prireditev.

Dunajski filharmoniki so v Ljubljano prišli iz Pariza. Na sporedu so bila dela Johannesa Brahmsa, Antona Weberna in Roberta Schumanna. Častni pokrovitelj koncerta je bil predsednik republike Danilo Türk.

V goste festivala prihaja tudi beograjski Atelje 212 s predstavo Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi in Borisom Cavazzo v glavni vlogi ter kar dva muzikala. Prvi, Čarovnice iz Eastwicka, je nastal pod okriljem Mestnega gledališča ljubljanskega, drugi, Jesus Christ Superstar, pa v Ljubljano prihaja iz londonskega West Enda.

Med glasbenimi vrhunci sta koncerta violinista Vadima Repina ter skladatelja in pianista Michaela Nymana, pa tudi gostovanje sopranistke Inve Mula in baritonista Lea Nuccija na koncertu opernih arij. Dirigent Valerij Gergijev se v Ljubljano znova vrača z orkestrom Mariinskega gledališča.

Na festivalu se bodo z 12-urnim koncertom v Moderni galeriji poklonili 100-letnici rojstva Johna Cagea in tudi njegovemu avantgardnemu kolegu Alexandru Calderju.

Med številnimi dogodki bo festival ponudil še tradicionalno mednarodno likovno kolonijo v Križankah in mednarodno glasbeno delavnico za skladatelje, tolkalce, glasbene organizatorje in medije MusMA, ki bo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana potekala 21. in 22. junija.

Dunajski filharmoniki odprli Festival Ljubljana