Idilično okolje Trente ponuja popolno zavetje za novega glasbenega znanja željno mladino in njihove mentorje. Foto: BoBo
Idilično okolje Trente ponuja popolno zavetje za novega glasbenega znanja željno mladino in njihove mentorje. Foto: BoBo

Nadarjeni mladi glasbeniki pogosto nimajo dovolj denarja za izobraževanje pri uglednih profesorjih, zato se je profesor Alfred Staar, od leta 1961 prvi violinist Dunajske filharmonije, pred desetimi leti odločil, da skupaj s pokroviteljem ustanovi brezplačen poletni forum.

Med številnimi prijavami z vsega sveta je vsako leto po strogih merilih izbranih 20 najbolj nadarjenih glasbenikov, starih od 16 do 25 let. Ti dobijo priložnost, da se učijo pri Dunajskih filharmonikih, med njimi so Volkhard Steude, Peter Götzel, Robert Nagy, Elmar Landerer in Andreas Rentsch.

V idiličnem okolju Triglavskega narodnega parka bodo potekale celodnevne glasbene delavnice igranja violine, viole in violončela. Dopoldne bodo mladi glasbeniki obiskovali individualni pouk, popoldne pa ure zborovske glasbe. Vajam bodo lahko brezplačno prisostvovali tudi obiskovalci.

Desetdnevni tečaj se bo končal z dvema brezplačnima glasbenima prireditvama, 1. septembra s komornim koncertom v bovški kapeli in dan pozneje s koncertom solistov v Domu Trenta. 19. septembra bodo najboljši študenti nastopili tudi v Brahmsovi dvorani Musikvereina na Dunaju, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj.