Emeralds so John Elliott, Steve Hauschildt and Mark McGuire. Foto: Kino Šiška
Emeralds so John Elliott, Steve Hauschildt and Mark McGuire. Foto: Kino Šiška

Vanj poleg zasedbe Emeralds, ki bo na oder Komune Kina Šiška stopila drevi ob 21.00, poskušajo "stlačiti" še izvajalce, kot so Ariel Pink, Zola Jesus, Oneohtrix Point Never in drugi.

Nekaj glasbenih podvigov zasedbe Emeralds spoznajte tukaj.
Emeralds so John Elliott, Steve Hauschildt in Mark McGuire, delujejo v Clevelandu, kjer so pod imenom Fancelions leta 2005 tudi začeli svojo kariero. Prvič so, preobraženi v Emeralds, nastopili leta 2006. Odtlej so izdali bogat opus pri različnih neodvisnih založbah.

Njihova glasba je improvizatorske narave in temelji na sintetizatorjih in kitarah, pogosto pa za ustvarjanje dinamičnih tekstur uporabljajo tudi vokale, elektroniko in posnetke s terena. Zvok zasedbe je težko uvrstiti v en sam žanr, spominja pa na organsko-elektronska raziskovanja izvajalcev, kot so Ashra, Coil, Terry Riley in Popol Vuh.

Zadnji album Does It Look Like I'm Here? (2010) so izdali pri ugledni dunajski neodvisni založbi Editions Mego. Album je bil zelo dobro sprejet pri kritikih, "indierock biblija" Pitchfork mu je dodelila visoko oceno 8,3. Le kakšen bo njihov naslednji podvig?