Del zasedbe EuroCubans. Foto: Simon Zimič
Del zasedbe EuroCubans. Foto: Simon Zimič

Pšeničnik je po formalni izobrazbi izpopolnjeval afrokubanske sloge z najboljšimi kubanskimi tolkalci. Med njimi je tudi grammyjevski nagrajenec Juan de Marcos Gonzalez, ena osrednjih osebnosti kubanske glasbe, dolgoletni član legendarnih zasedb Buena Vista Social Club in Afro Cuban All Stars. Pred današnjim nastopom smo ju med vajami ujeli, da sta razkrila ozadje projekta, ki žanje odlične odzive.

"S Črtom se poznava že dolgo," je v kratki izjavi "izvirni greh" EuroCubansov – prijateljstvo s Pšečničnikom –, poudaril tudi Juan de Macros Gonzales. "Dogovorila sva se za projekt, v katerem bi sodelovali slovenski in kubanski glasbeniki. Lani smo že prišli in vadili, letos pa imamo že manjšo turnejo. V zasedbi so res krasni glasbeniki."

"Juan zelo dobro ve, da so pri nas izvrstni klasični glasbeniki, in je predlagal, da poiščem par glasbenikov. Lani smo poskusili in izkazalo se je, da mešanica slovenskih in kubanskih glasbenikov zelo dobro funkcionira. Letos smo se tako dogovorili za prvo balkansko turnejo, za drugo leto pa že načrtujemo evropsko turnejo, ker je zanimanje zelo veliko," Pšeničnik ni skrival navdušenja, da je tri leta po tem, ko sta zasadila seme, glasbeno sodelovanje obrodilo sadove, in da zasedba začenja nastopati. "Vsi smo temperamentni, mi po svoje, Kubanci po svoje."

Koncert zasedbe EuroCubans v Minoritih v Mariboru
3 koncerti v Sloveniji, potem na Balkanu

Zasedbo EuroCubans lahko ujamete danes ob 21. uri v Minoritih v Mariboru, 28. julija ob 21. uri v Avditoriju Portorož ter 19. avgusta ob 20.30 na Jazz Kampu Kranj, vmes pa bodo koncertirali še na Hrvaškem, v Srbiji in Bolgariji.

De Marcos Gonzales je v zasedbi glavni vokalist (igra pa tudi tres – kitaro s tremi dvojnimi strunami, značilno za ta stil), zelo cenjen pa je tudi kot aranžer. Podpisuje se tudi pod aranžmaje pesmi, ki jih izvaja EuroCubans. "Juan de Marcos je priredil svoje stare uspešnice iz obdobja Buena Vista Social Club in tradicionalno kubansko glasbo v modernejšo različico s primesmi džeza, še vedno pa temelji na tradiciji. V ospredju so tako tolkala, bas kitara in piano, zraven pa je pridih džeza na trobilih in tolkalih. Gre za res lepo kombinacijo: Kubanci doprinesejo ritem, ki je pri njih res izjemen, mi pa znanje klasične glasbe."

Juan Munguia, Črt Pšeničnik, Juan de Marcos Gonzalez, Carlos D'l Puerto. Foto: Simon Zimič
Juan Munguia, Črt Pšeničnik, Juan de Marcos Gonzalez, Carlos D'l Puerto. Foto: Simon Zimič

V zasedbi je 14 glasbenikov, poleg Pšeničnika in Gonzáleza še druga znana imena džeza in latinske popularne glasbe, trobentač Juan Munguia, dvakratni dobitnik grammyja z legendarno skupino Irakere (kjer je nasledil Artura Sandovala), pa znani basist in dvakratni grammyjev nagrajenec Carlos D'l Puerto, eden izmed ustanovnih članov zasedbe Irakere ter eden kubanskih glasbenikov z najdaljšo in najbogatejšo umetniško kariero izvajalca in pedagoga, Rolando Salgado Palacio "El Niño Mentira" (Afro Cuban All Stars, Candido Febre, Conjunto Chappottin), pianist David Alfaro (Afro Cuban All Stars, La Banda JB de Juaquin Betancoirt) in pevec Emilio Suarez Martinez (Willie Colon, Israel Lopez Cachao,
Afro Cuban All Stars).

Na vprašanje, kako velik organizacijski zalogaj je na kup spraviti glasbenike, ki živijo in ustvarjajo v različnih državah, od Finske do Španije, je Pšeničnik odgovoril, da precejšen. "
"O takih projektih se je treba dogovoriti leto naprej, treba je narediti aranžmaje, razdeliti glasove, potem je treba poskusiti vsa glasbila, izbrati izbor pesmi, ki bodo na repertoarju in ki bodo ustrezale glasbenikom in pevcem. Ko se dobimo, imamo dva tedna časa, da damo vse skupaj v eno celoto. To je ta najlepši del," je dejal Pšeničnik in v isti sapi dodal, da je počaščen, da lahko igra z legendami kubanske glasbe.

Ob tem pojasni, da so se sestali že lani in imeli vaje, niso pa koncertirali, saj so najprej želeli preveriti kemijo med njimi. V zasedbi so do letos naredili tudi nekaj menjav. Na vprašanje, kako so kot nova zasedba odprli vrata, da bodo lahko letos koncertirali tudi v Srbiji, Bolgariji in na Hrvaškem, je Pšeničnik pojasnil, da so že lani posneli nekaj materiala, ki so ga lahko ponudili, še več vrat pa so odprla poznanstva. "Tako smo se dogovorili za sodelovanje v smislu predstavitve benda, letos imamo prvo turnejo, ki traja približno en mesec, za drugo leto se pa že zdaj pripravljamo, ker je odziv čudovit, na novo turnejo, in smo se odločili za večjo promocijo, tako bomo zdaj posneli nekaj koncertov, in s tem se potem odpirajo vrata naprej, da se lahko promoviramo brez poznanstev."

Ob koncu poudari, da je glasba, ki jo igrajo, izjemna, v njej bo nekaj zase našel vsak poslušalec.