Čast odprtja festivala pripada ansamblu Leones, ki se predstavljajo s koncertnim sporedom Oswald von Wolkenstein - Kozmopolit. Foto: Gabriele Lewon/Festival Radovljica
Čast odprtja festivala pripada ansamblu Leones, ki se predstavljajo s koncertnim sporedom Oswald von Wolkenstein - Kozmopolit. Foto: Gabriele Lewon/Festival Radovljica
Ivana Orleanska
Pevci britanskega ansambla The Orlando Consort bodo spremljali projekcijo nemega filma Trpljenje Ivane Orleanske z glasbo zgodnjega 15. stoletja. Foto: Festival Radovljica
Festival bo 23. avgusta sklenil nastop ansambla viol da gamba Phantasm pod vodstvom Laurenca Dreyfusa. Spored koncerta med drugim napoveduje kraljevski consort Williama Lawesa, eno najsijajnejših zbirk ansambelske plesne glasbe vseh časov.
Festival bo 23. avgusta sklenil nastop ansambla viol da gamba Phantasm pod vodstvom Laurencea Dreyfusa. Spored koncerta med drugim napoveduje kraljevski consort Williama Lawesa, eno najsijajnejših zbirk ansambelske plesne glasbe vseh časov. Foto: Marco Borggreve/Festival Radovljica

Najstarejši festival stare glasbe v Sloveniji se bo tudi letos sprehodil po različnih zgodovinskih obdobjih, več koncertov pa se bo odvilo v znamenju znamenitih zgodovinskih ali literarnih oseb. Deset mednarodnih koncertov tako med drugim prinaša rekonstrukcijo zgodbe o Orfeju iz Ovidovih Metamorfoz, projekcijo nemega filma Trpljenje Ivane Orleanske bo pospremila živa glasba zgodnjega 15. stoletja, obljubljajo pa tudi spored, ki bi navdušil samega Sherlocka Holmesa.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

S koncertnim sporedom Oswald von Wolkenstein - Kozmopolit bo drevi ob 20.00 v graščini Radovljica letošnje dogajanje uvedel Ansambel Leones. Otvoritvenemu koncertu bo sledilo še devet raznolikih koncertnih dogodkov, med katerimi je kar pet sporedov nastalo posebej za festival in bodo prvič predstavljeni v tej obliki. V ponedeljek bo prvi na vrsti projekt glasbenega sveta Sherlocka Holmesa, ki ga bodo po Marinčičevem scenariju rekonstruirali violonist Žiga Brank, pianist Petar Milić, mezzosopranistka Barbara Kozelj in Ingenium Ensemble.

Zgodba o Orfeju ob melodijah 11. In 12. stoletja
Za sredo, 10. avgusta, je napovedana Glasbena daritev, ki jo je Bach objavil leta 1747. Igrali bodo Anne Freitag, Bojan Čičić, Marinčič in Leon Berben. Naslednji večer se na festival vrača Pino De Vittorio, ki bo skupaj s Fabiom Accursom in Borom Zuljanom predstavil glasbo Giacoma Gorzanisa - lutnjarja kranjskih plemičev. V soboto, 13. avgusta, pa program napoveduje svetovno premiero rekonstrukcije zgodbe o Orfeju iz Ovidovih Metamorfoz. Rekonstruira jo švicarska pevka in harfistka Hanna Marti, ob tem pa se zgleduje po melodijah 11. in 12. stoletja. Šestnajstega avgusta bo nemški baritonist in pianist Ulrich Messthaler oživel pozabljeno prakso pevcev, ki se na recitalih na klavirju spremljajo sami.

Ivana Orleanska ob glasbi iz 15. stoletja
Projekcija nemega filma Trpljenje Ivane Orleanske, ki ga je leta 1928 posnel Carl Theodor Dreyer, bo sledila 18. avgusta, zgodbo o francoski junakinji in svetnici pa bo z glasbo iz zgodnjega 15. stoletja v živo pospremil britanski anasambel The Orlando Consort. Dva večera pozneje se bo zgodil koncert domačinke Mateje Bajt, ki bo v družbi Katharine Lugmayr, Petra Trefflingerja in Johannesa Marie Bognerja predstavila Baročni glasbeni kalejdoskop virtuoznih triosonat, plesov in variacij na priljubljene baročne melodije in ostinatne vzorce.

Predzadnji koncert letošnjega festivala se bo odvil v ambientu Cerkve Marijinega oznanjenja v Velesovem, kjer bo zazvenela simfonična in operna glasba Mozarta in Haydna v novih priredbah za orgle in tolkala. Igrala bosta Yves Rechsteiner in Henri-Charles Caget.

34. festival se bo sklenil 23. avgusta z nastopom ansambla viol da gamba Phantasm. Ta bo pod vodstvom Laurencea Dreyfusa izvajal glasbo iz zbirke Kraljevski consort Williama Lawesa, ki velja za eno najsijajnejših zbirk ansambelske plesne glasbe.

Brezplačen avtobusni prevoz na dogodke festivala
V sklopu festivala, ki ga prireja Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, bo potekala tudi delavnica za pevce in tečaj za kljunasto flavto. Koncerte festivala v radovljiški graščini in cerkvi v Velesovem vsako leto obišče približno 2.500 obiskovalce, ki jim je na voljo brezplačni festivalski avtobus iz Ljubljane in Kranja.