Mednarodno nagrado jazzon Alpe Adria za najboljšo izvirno džezovsko skladbo je strokovna komisija za skladbo Ode to Heroes podelila Američanki hrvaškega rodu Thani Alexi Pavelić. Foto: Jernej Kokol/Jazzinty
Mednarodno nagrado jazzon Alpe Adria za najboljšo izvirno džezovsko skladbo je strokovna komisija za skladbo Ode to Heroes podelila Američanki hrvaškega rodu Thani Alexi Pavelić. Foto: Jernej Kokol/Jazzinty
Džez je te dni doma v Novem mestu

Letošnja podelitev nagrade jazzon Alpe Adria je prinesla novost, saj so tekmovanje prvič izvedli s hrvaškimi in avstrijskimi partnerji, in tako so obiskovalci lahko prisluhnili tudi skladbam iz sosednjih držav.
Mojstrska nagrada je pripadla Thani Alexi Pavelić za Ode to heroes, medtem ko se je nagrade občinstva razveselil hrvaški skladatelj Damir Horvat za skladbo Mačak. Med slovenskimi skladbami je komisijo najbolj prepričala Mudi se/In a Hurry lanskega dobitnika skladateljske nagrade jazzon Klemna Smoleja. Za najboljšo hrvaško skladbo je nagrajena Thana Alexa Pavelić, za najboljšo avstrijsko skladbo z naslovom Equal Ride pa David Dornig.
Nacionalne zmagovalce je že predhodno izbrala tričlanska komisija, vendar so z razglasitvijo organizatorji počakali do konca, ko se je mednarodna komisija v sestavi mentorjev letošnjih delavnic Adam Nussbaum, Simone Zanchini, Jeanfrancois Prins in Andy Middleton odločila tudi za mojstrskega zmagovalca. Svojo najljubšo skladbo pa je izbralo tudi občinstvo.
Osem tekmovalnih skladb je izvedel Erik Marenče Quintet, ki ga sestavljajo Jaka Kopač, Blaž Trček, Klemens Marktl, Zvonimir Šestak in umetniški vodja Erik Marenče, poleg zmagovalnim pa je bilo mogoče prisluhniti še skladbam When You Came Along Črta Remica, Treefrog 2011 avstrijskega skladatelja Patricka Dusta, Dolg las Kristijana Kranjčana in Scandinavian Latina Davida Helbocka iz Avstrije.
Koncert za vse okuse
V četrtek bo na vrtovih Dolenjskega muzeja potekal koncert zasedbe Hit Pants Road Club, ki ga s prepoznavnim zvokom zaznamujejo izvrstni solisti, ki v zabavni program vnašajo iskrivost, džezovsko kreativnost in kakovost izvedbe. Kot obljubljajo organizatorji, se v taki mešanici najdejo tako pikolovski džezovski zanesenjaki kot tudi tisti, ki jih srbijo pete, ter ljubitelji rocka, funka in soula.
Obiskovalci Novega mesta si lahko torej obetajo zabaven večer, kakšno je bilo dogajanje na delavnicah in festivalu Jazzinty doslej, pa si oglejte v spodaj priloženi fotogaleriji.

Džez je te dni doma v Novem mestu