Muzej stoji v veličastni palači Ostrogski, kjer domuje tudi Inštitut Friderika Chopina, ki so ga prenovili in razširili, da so vanj lahko namestili še muzej. Foto: EPA
Muzej stoji v veličastni palači Ostrogski, kjer domuje tudi Inštitut Friderika Chopina, ki so ga prenovili in razširili, da so vanj lahko namestili še muzej. Foto: EPA
Chopinov muzej
Chopinov muzej velja za enega najmodernejših biografskih muzejev na svetu. Foto: EPA

Vsi ti predmeti so na ogled v novem muzeju, posvečenem življenju skladatelja Friderika Chopina, ki so ga v Varšavi odprli 1. marca ob 200. obletnici njegovega rojstva. Interaktivni multimedijski muzej stoji v središču Varšave, kamor se je v zgodnjem otroštvu Chopin preselil z dežele in kjer je preživel prvih 20 let življenja, nato pa se preselil v Pariz.

Poljski kulturni minister Bogdan Zdrojewski je muzej ob odprtju označil za "najmodernejši biografski muzej v Evropi, celo na svetu".

Iščejo se predmeti, povezani s Chopinom!
Glavni izziv za kustose so bili številni izgubljeni predmeti, povezani s Chopinovim življenjem. Nekatere, kot so pisma, so uničile kar njegove ljubimke, druge pa je odneslo uničenje med 2. svetovno vojno. Poljske oblasti so začele že leta 1899 zbirati glasbene zapise, skice in druge predmete, povezane s Chopinom, in jih še zdaj iščejo po dražbah po vsem svetu, je za AP povedala kustosinja Alicja Knast. "Imajo neprecenljivo čustveno vrednost," je dodala.

Muzej je urejen tematsko, prostori so posvečeni različnim vidikom Chopinovega življenja. Ena od soban je posvečena pariškemu salonskemu življenju, v njej je njegov zadnji klavir, ki ga je izdelal sloviti Ignace Pleyel. Obiskovalci izvejo, da je Chopin v Parizu služil denar s poučevanjem - bil je cenjen učitelj, eden najdražjih v mestu.

Od dvorca v naravi do smrtne postelje
Druga soba je posvečena času, ki ga je preživel v Nohantu, francoskem dvorcu v lasti njegove ljubimke Aurore Dupin, bolj znane pod umetniškim imenom George Sand, s katero je preživel osem let. Prostor polni zvok ptičjega petja, kar naj bi vzbudilo občutek naravnega okolja, v katerem je Chopin ustvaril nekaj svojih največjih mojstrovin. Na ogled je tudi robček iz belega damaska, na katerega je Sandova izvezla Chopinovi začetnici.

Zadnja soba je posvečena spominu na Chopinovo smrt pri 39 letih, ki je prišla 17. oktobra 1849. V tem prostoru v nasprotju z drugimi sobanami ni glasbe, je pa razstavljen odlitek smrtne maske Chopinovega obraza. Razstavljena so tudi vabila na spominsko slovesnost v Parizu, pa tudi pramen njegovih rjavih las, ki ga je shranila njegova družina.

Nekaj utrinkov iz muzeja si oglejte v fotogaleriji spodaj.