Glasba
Ministrica za kulturo Francoise Nyssen si želi, da bi ženske v roku petih let vodile polovico glavnih kulturnih institucij v državi. Foto: EPA

Dodaj v

Francija: Več izvajalk in skladateljic ali pa nižje subvencije

Ustanavlja tudi sklad za filmske ustvarjalke
12. julij 2018 ob 11:16
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Francija je zagnala kampanjo, s katero želi zmanjšati prevlado moških v klasični glasbi, saj poklic dirigentke opravljajo le trije odstotki žensk.

Ministrica za kulturo Francoise Nyssen si želi, da bi ženske v roku petih let vodile polovico glavnih kulturnih institucij v državi.

Brez žensk nižje subvencije
"Številke nas zavezujejo, da nekaj naredimo," je ministrica dejala v govoru na festivalu klasične glasbe v mestu Aix-en-Provence in poudarila, da je le nekaj več kot enega od desetih odrov vodila ženska, še manj pa je bilo skladateljic. Organizatorje je pozvala, naj povišajo delež izvajalk in skladateljic do deset odstotkov na leto ali pa bodo deležni nižjih subvencij.

Operam in gledališčem, kjer se zastopanost žensk giblje med četrtino in 40 odstotki, so postavili manj stroge standarde, vendar so jih še vedno pozvali, naj zvišajo njihov delež za najmanj pet odstotkov.

Ublažiti želi plačne razlike
Da bi še bolj jasno izpostavila svoje sporočilo, je ministrica imenovala prvo žensko, ki bo vodila enega od sedmih francoskih nacionalnih centrov za glasbeno ustvarjanje. Laurence Equilbey, vodjo zbora Accentus, pa je prosila, naj preoblikuje sistem usposabljanja mladih pevcev. Omenjena dirigentka bo prav tako sestavila skupni zborovski repertoar za otroke v šolah.

Ministrica je rezervirala tudi 500.000 evrov, s katerimi bo skušala ublažiti razliko v plačilu med spoloma na ministrstvu.

Pozvala k večji izpostavljenosti umetnic
Z mislijo na ženske, ki predstavljajo le manjši delež dobitnikov glavnih letnih glasbenih nagrad v Franciji, pa je pozvala k večji izpostavljenosti umetnic v programih koncertov in predstav.

Ministrica se zavzema tudi za višje število filmskih režiserk, zaradi česar je skupaj s Švedsko ustanovila sklad, ki bo podpiral filmske ustvarjalke.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
virus99
# 12.07.2018 ob 11:29
"Ministrica za kulturo Francoise Nyssen si želi, da bi ženske v roku petih let vodile polovico glavnih kulturnih institucij v državi."

Biologija in iz nje izpeljane razlike med spoloma, ki nadalje sprožajo nešteto raznovrstnosti v človeškem družbenem in civilizacijskem ustroju so NAD političnimi željami posameznikov v specifičnem prostoru in trenutku. Žal draga Francoise, tvoja želja je ozkogledna in skregana s stvarnostjo, v najboljšem primeru imaš lahko kratkoročen politični uspeh, skozi čas bo težnja po kakovosti umetniških izdelkov obrnila produkcijski ustroj nazaj v proces, ki generira pač kakovost. Če bo to 90:10 razmerje med moškimi in ženskami, bo pač tako. Zgodovina ne bo dolgo trpela prisiljene, izumetničene uravnilovke.
knedlck
# 12.07.2018 ob 13:31
zakaj zmeraj samo klici po izenacitvi na vodstvenih pozicijah.
kdaj bo nekdo rekel da zeli da je v naslednjih 5 letih 50% smetarjev zensk, ali na gradbiscih???
One bi bile enkaovredne samo na pozicijah ki njim ustrezajo
damark
# 12.07.2018 ob 11:54
Svet gre v "maloro".
Do Brasil
# 12.07.2018 ob 12:05
Predlagam, da vsak koncert vodita dva dirigenta. Zenska in moski. Naenkrat!
Do Brasil
# 12.07.2018 ob 12:08
Pa izvajalci morajo tudi oba gledati enakovredno. Zenske enakovrednejse!
apneni
# 12.07.2018 ob 14:20
V moškem pevskem zboru bi tudi morale izpolnjevati kvote?
Skippy
# 12.07.2018 ob 12:14
To so podobno bolane zadeve kot pri nas, ko 3 moški ne smejo imeti svoje skupine.

Prisilno hočejo vsiliti ženske tja, kjer očitno nočejo biti. Mogoče še bo poskusila z izenačevanjem zaposlovanja v kozmetičnih trgovinah?
inga.ulokina
# 17.07.2018 ob 20:16
Lepa poteza! Kultura, šolstvo - to so definitivno področja, kjer je bi bilo ženska udeležba v vodstvenem kadru dobrodošla. Nasploh pa ženske so velikokrat vodje. Ali javno... ali pa ko vodja pride domov :) Vemo da za vsakim uspešnim moškim stoji njegova ženska. Tako da, mislim, da bi lahko vodenje prepustili im tudi javno v večji meri ;) Malo za hec....malo pa za res. Lep večer vsem.
prizemljen
# 12.07.2018 ob 23:30
apneni

Naravnost grozno je, da ni nobene ženske med drugimi basi.
klopecki
# 12.07.2018 ob 14:20
Da ne rečem, da bi morali vsem trenutno delovno aktivnim moškim, ki so od pol leta do leta in celo do leta in pol prisilno in zastonj služili vojaški rok, to šteti vsaj v delovno dobo, še raje pa jim za ta čas zaradi izpada povrniti neko njihovo povprečno plačo, ker sicer diskriminiramo na podlagi spola. In da bi morali imeti za moške in ženske enako dolgo delovno dobo, ker sicer diskriminiramo na podlagi spola. In enako dopusta za otroke do 15 let, ker sicer diskriminiramo na podlagi spola. Itd.
KajtiMar
# 12.07.2018 ob 12:42
od danes naprej bojkotiram trgovine ker delajo samo trgovke
klopecki
# 12.07.2018 ob 14:17
Pa obvezno več moških med kadri v vrtcih in šolah? Če naj bi šlo pri tem, da je na vodstvenih mestih več moških, predvsem za vpliv družbe in ne biologije, prihaja pomemben del družbenega tega momenta tudi iz vzgoje v vrtcih in šolah, kjer otroci do polnoletnosti preživijo velik del svojega življenja. Ampak očitno torej vzgoja, ki jo izvaja prevladujoče ženski kader, producira / perpetuira družbo, v kateri so na vodstvenih mestih moški. Torej bi bilo treba poskrbeti tudi za moške kvote v vrtcih in šolah.

Mogoče bi bilo pa bolj smiselno tudi prodajalce obvezati, da nimajo že od prvih oblekic za dojenčke naprej vseh izdelkov deljenih na izdelke za fante (plavo, z avtomobili) in izdelke za punce (roza, s princeskami). Že od prvega dne se otroke rine v spolno določene družbene vloge in se jih uči, da so ali fant ali punca in kaj iz tega sledi, namesto da se jih vzgaja, da so ljudje, pa naj delajo tisto, v čemer se najdejo.
lukace5
# 12.07.2018 ob 12:29
Francija je zagnala kampanjo, s katero želi zmanjšati prevlado moških v klasični glasbi, saj poklic dirigentke opravljajo le trije odstotki žensk.

Poklic dirigentke opravlja 100% zensk saj moski ne morejo biti dirigentke. Lahko pa so v dirigentskem poklicu le 3% zensk. Torej dirigentov je 97%, dirigentk pa 3%.
Kazalo