Glasbene noči se v Staro Ljubljano vračajo že več kot 20 let. Foto: RTV SLO
Glasbene noči se v Staro Ljubljano vračajo že več kot 20 let. Foto: RTV SLO
Letos je med nastopajočimi tudi Elda Viler; nastopila bo 27. 8. pred Magistratom. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Lani je z Big bandom Slovenske vojske nastopila Nuša Derenda. Foto: Stane Jerko

Začenja se namreč 21. mednarodni festival Noči v Stari Ljubljani 2009; prvi v vrsti mnogih koncertov je nocoj ob 20.30 v cerkvi sv. Florijana na Gornjem trgu, kjer bo na klavir zaigral Jan Sever. Do 29. avgusta se bo na devetih prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane zvrstila vrsta priznanih glasbenikov iz 19 držav, predvsem s področij džeza in etnoglasbe.

Pester program
Med njimi so tudi Elda Viler, Kristina Oberžan, Jadranka Juras, Rudi Gas, skupina Katrinas, Big Band Slovenske vojske, Big Band Zmaji, Big Band DOM, Senior OrkesterkamP orkestra, Sedef. Med tujimi izvajalci pa je mogoče najti Fabiana Julianna, Jazz Riff iz Madžarske, duo Kristina Svabova–Jiri Lukes iz Češke, Lawaschkirija iz Nemčije, zanimive pa bodo tudi mednarodne zasedbe Binho Carvalho Band, Ethno in Transit ter O-CROI.

V prihodnjih dneh bodo večeri na Mestnem trgu pred Magistratom, Čevljarskem mostu, Stritarjevi ulici, Gornjem trgu, Dvornem trgu, Gallusovem nabrežju, Bregu in Trgu francoske revolucije popestreni z glasbenim dogajanjem. Organizatorji pa so poskrbeli tudi za plesne večere tanga in salse, ki bodo potekali pod Plečnikovimi arkadami na Pogačarjevem trgu, in za likovne delavnice za otroke ter slikarske razstave.

Uradno odprtje z Eldo Viler
Svečano odprtje festival pa se bo zgodilo v četrtek, 27. avgusta, ob 19.40 pred Magistratom, ko bo imel župan mesta Ljubljana Zoran Janković nagovor, nato pa bodo nastopili Elda Viler, Kristina Oberžan, Blaž Vrbič z Big Bandom Zmaji pod dirigentskim vodstvom Matevža Smerkola.

Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra organizira Noči v stari Ljubljani že več kot 20 let, pri tem pa si prizadeva za oživitev starega mestnega jedra z živo kulturo, promoviranje slovenskih ustvarjalcev, populariziranje resnejše glasbene zvrsti, promoviranje Ljubljane kot mesta z bogato kulturno dediščino ter obogatitev turistične ponudbe mesta z visokokakovostnimi prireditvami.