Daniel Barenboim je 'v igri' za Nobelovo nagrado za mir. Cenjeni dirigent že leta s svojimi dejanji poziva k vzpostavitvi prijateljskih odnosov na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Daniel Barenboim je 'v igri' za Nobelovo nagrado za mir. Cenjeni dirigent že leta s svojimi dejanji poziva k vzpostavitvi prijateljskih odnosov na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Pred kratkim je arabsko-izraelski Divan Orchestra pod Barenboimovim vodstvom koncertiral na prostem na meji med Severno in Južno Korejo. Foto: EPA

Glasbeni mirovni aktivist je pred več kot 10 leti ustanovil orkester, ki ga sestavljajo mladi arabski in izraelski glasbeniki.

Predlog, ki naj bi ga odboru za Nobelovo nagrado za mir predstavili septembra, po besedah argentinskega založnika Isaya Klasseja, podpira že okrog 2.500 ljudi in institucij.

Barenboim (68) je vodil že številne ameriške in evropske simfonične orkestre. Trenutno je glasbeni direktor Berlinske državne opere, obenem pa po vsem svetu nastopa še z arabsko-izraelskim Divan Orchestra. Ta mirovni orkester, ki ima sedež v Sevilli, je bil ustanovljen, da bi prek glasbe spodbujal mir na Bližnjem vzhodu.

Med podporniki zveneča imena
Klasse je Barenboima na novinarski konferenci v Buenos Airesu opisal kot "bojevnika za mir" in "veličastnega nosilca vrednot ter načel umetniške kulture, plodnega dialoga, ljubezni in svetovnega miru". "Ne gre za rešitev konflikta, pač pa za most, utopijo, ki jo je možno doseči z umetnostjo," je še dodal Klasse. Barenboim, veliki kritik izraelske okupacije palestinskih ozemelj, je do kampanje zadržan. "Nagrado ali dobiš - v tem primeru moraš dobro premisliti, kaj boš povedal - ali pa je ne dobiš - takrat je bolje biti tiho," je povedal v Berlinu.

A kampanji vseeno ne primanjkuje znanih imen. Med podporniki so namreč tudi perujski avtor in dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Llosa, nekdanji urugvajski predsednik Julio Maria Sanguinetti, Argentinska akademija umetnosti in književnosti in ženevska Mednarodna zveza založnikov.

"Wagnerja moramo osvoboditi vse te teže"
Barenboim je konec lanskega leta razburil z izjavo, da skladatelja Wagnerja ne smemo dojemati le kot Hitlerjevega najljubšega skladatelja in uglasbitelja nacistične ideologije. "Nekega dne moramo Wagnerja osvoboditi vse te teže," je Barenboim povedal novinarjem pred galapremiero Wagnerjeve Valkire v sloviti milanski Scali. "Mislim, da del težav z Wagnerjem ni to, kar vemo v Izraelu, antisemitizem in tako naprej ... Gre za to, da so nacisti in Hitler Wagnerja videli kot svojega preroka ... To dojemanje Wagnerja številnim prikaže v napačni luči."

Prav ta dirigent je pred desetletjem vodil nemški orkester, s katerim so izvedli odlomek iz Wagnerjeve opere Tristan in Izolda, in to v Izraelu. Na koncu koncerta v Jeruzalemu je Barenboim, tudi sam Jud, občinstvu napovedal, kaj bodo zaigrali, in dejal, da vsak, ki se s tem ne strinja, lahko odide. Nekateri so jezno protestirali in dvorano zapustili, a je bil orkester na koncu vseeno deležen stoječih ovacij.