Daniel Barenboim je konec lanskega leta izjavil, da Wagnerja ne smemo dojemati le kot Hitlerjevega najljubšega skladatelja in uglasbitelja nacistične ideologije. S tem je užalil številne Jude. Foto: EPA
Daniel Barenboim je konec lanskega leta izjavil, da Wagnerja ne smemo dojemati le kot Hitlerjevega najljubšega skladatelja in uglasbitelja nacistične ideologije. S tem je užalil številne Jude. Foto: EPA
100. festival Wagnerjeve glasbe v Bayreuthu so odprli z izvedbo njegove opere Tannhäuser. Foto: EPA

Klasično delo Siefried Idyll je orkester izvedel pod taktirko Roberta Paternostra na festivalu Wagnerjeve glasbe v Bayreuthu in požel stoječe ovacije.

Izraelski glasbeniki so se v preteklosti v večini izogibali del tega razvpitega protijudovskega skladatelja, ki so si jih nato "prisvojili" nacisti. Paternostro je izjavil, da je bila Wagnerjeva ideologija sicer "grozljiva", a njihov cilj je "moža ločiti od njegove umetnosti".

Neuradno prepoved izvedbe Wagnerjevih del je leta 1938 uvedel Palestinski orkester - zdaj Izraelska filharmonija -, potem ko so začeli nacisti v Nemčiji pogrom proti Judom.

Prezgodaj, da bi Wagner donel po Izraelu?
Paternostro pravi, da je bila pot dolga in polna ovir, a da niti za trenutek ni podvomil o tem projektu. "Vem, da v Izraelu tega ne sprejemajo," je dodal dirigent, ki je judovskega rodu in čigar mati je preživela holokavst. "A številni ljudje so mi dejali, da je čas, da se soočimo z Wagnerjem, še posebej predstavniki mlajše generacije," je nadaljeval in hkrati priznal, da je še prezgodaj, da bi orkester Wagnerja izvajal v Izraelu, tudi vadili niso tam.

Nemški nacistični diktator Hitler je bil znan kot goreč oboževalec tako Wagnerjevega glasbenega dela (skladatelj je živel med letoma 1813 in 1883) kot skladateljevih pogledov na germansko rasno čistost.

Zaradi Wagnerja je v judovskem svetu prah dvigal že Daniel Barenboim, ki je pred desetletjem vodil nemški orkester, s katerim so izvedli odlomek iz Wagnerjeve opere Tristan in Izolda, in to v Izraelu. Na koncu koncerta v Jeruzalemu je Barenboim, tudi sam Jud, občinstvu napovedal, kaj bodo zaigrali, in dejal, da vsak, ki se s tem ne strinja, lahko odide. Nekateri so jezno protestirali in dvorano zapustili, a je bil orkester na koncu vseeno deležen stoječih ovacij.

Ta izraelsko-argentinski pianist in dirigent je decembra lani pred premiero Wagnerjeve Valkire v milanski Scali pod njegovim vodstvom novinarjem povedal, da "moramo nekega dne Wagnerja osvoboditi vse te teže". O tem smo podrobneje pisali takrat, več preberite tukaj.