Med glasbeniki, ki se pridružujejo praznovanju prvega slovenskega praznika glasbe sta tudi Janez Dovč & Boštjan Gombač ter številni drugi izvajalci. Foto: Festival Radovljica
Med glasbeniki, ki se pridružujejo praznovanju prvega slovenskega praznika glasbe sta tudi Janez Dovč & Boštjan Gombač ter številni drugi izvajalci. Foto: Festival Radovljica
Orkester Mandolina Ljubljana
Orkestru Mandolina Ljubljana pripada čast odprtja niza koncertov na Prešernovem trgu.

V več kot 100 državah in 340 mestih po vsem svetu praznujejo praznik Fete de la musique že od leta 1982, letos pa se dogodku prvič v okviru festivala Junij v Ljubljani pridružujejo tudi slovenski glasbeniki. Gušti & Bilbi, Bojan Cvetrežnik & Godalkanje, Janez Dovč & Boštjan Gombač, Nino Mureškič in Tomaž Grom, številni orkestri in zasedbe ter pevski zbori bodo med 17.00 in 23.00 zasedli ulice in trge v središču Ljubljane ter AKC Metelkova mesto.
Poslušalci so se lahko ob Prazniku glasbe zazibali ob nastopih na Dvornem trgu, Šuštarskem mostu, Mestnem trgu, Metelkovi in Stritarjevi ulici. Orkester Mandolina Ljubljana pod vodstvom dirigenta Andreja Zupana pa je ob 19.00 odprl niz koncertov na Prešernovem trgu.
Prisluhnite slovenski glasbi tudi doma
Na Stritarjevi ulici se bo začelo dogajanje že prej. Med 12.00 in 21.00 bo potekal glasbeni sejem, ki ga pripravlja Slovenski glasbenoinformacijski center. Sejem je priložnost, da slovenski založniki predstavijo slovensko glasbo na nosilcih zvoka, notne izdaje in literaturo o glasbi.
Na Metelkovi je glasba odmevala od 16.00, ko so se lahko obiskovalci udeležili glasbeno-ritmične delavnice, cirkuške dražbe inštrumentov, razstave unikatnih koles akademskega kiparja Jake Miheliča in veganske pojedine, to pa bodo dopolnjevali nastopi skupin, kot so Trankilesha, Čao Portorož, Sweet Sorrow, Spunk on Toast in Vortex Magnolia.
Glasbeni nastopi v živo so tisto pravo
Mednarodnemu dnevu se s prvim slovenskim praznikom glasbe več organizacij pridružuje z namenom promocije slovenske glasbe in poudarjanja pomena živih glasbenih nastopov. Pri koordinaciji sodelujejo Agencija Celinka, Društvo Kapa, Slovenski glasbeno informacijski center SIGIC in oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana, glasbeniki pa so na ta dan nastopili brezplačno.