V Hrvaškem pleterju so najprej peli za svojo dušo, potem pa se je glas o novomeščanskih slavčkih razširil po vsej Sloveniji. Foto: Arhiv HKDNM
V Hrvaškem pleterju so najprej peli za svojo dušo, potem pa se je glas o novomeščanskih slavčkih razširil po vsej Sloveniji. Foto: Arhiv HKDNM
false
Slovenci imajo radi dalmatinski melos in v Hrvaškem pleterju radi zapojejo po dalmatinsko. Foto: HKDNM
false
Hrvaški pleter pogosto nastopa tudi na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Foto: Arhiv HKDNM

Kako je nastal Hrvaški pleter, ki v Novem mestu na Rozmanovi ulici deluje že 21 let? Vladimir Pobežin, predsednik društva pravi, da je skupina nastala skoraj po naključju.

Več o repertoarju Hrvaškega pleterja boste izvedeli v oddaji NaGlas!, ki si jo lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo.

Nekaj njihovih članov je hodilo h cerkvenemu pevskemu zboru pri hrvaški maši, potem pa se je nekdo spomnil, da bi se lahko združili in ustanovili skupino, ki bi lahko pela tudi v njihovem društvu. Tako se je tudi zgodilo.

Na začetku peli le za svojo dušo
Na začetku so peli samo zase in svojo dušo, potem se je glas o novomeščanskih slavčkih razširil po vsej Sloveniji in na svoje prireditve so jih začela vabiti tudi druga hrvaška društva. Danes so nepogrešljivi na vsakem večjem srečanju Hrvatov v Sloveniji.

Poslušajo jih tudi Slovenci
Na to vprašanje nam je Ivanka Ivančec odgovorila, da je za uspeh pri Slovencih kriv dalmatinski melos.
"Mi imamo veliko dalmatinskih pesmi, to je pa melos, ki Slovencem zelo ugaja. Potem vzamemo pesmi, ki niso preveč znane, ampak so zelo melodične in jih nekako približamo, ne samo tiste, s katerimi prihajajo klape v Slovenijo in ki jih že vendarle dobro poznajo, temveč nekatere druge, ki jih izvlečemo iz predalov, ki niso bile toliko izpostavljene, kot so klapske pesmi."

Dosledni repertoar
Ko gre za repertoar, so pri Hrvaškem pleterju zelo dosledni: "Pojemo izključno hrvaške pesmi, tradicionalne in novejše in s tem povezujemo Slovenijo in Hrvaško ter predstavljamo hrvaško glasbeno dediščino v Sloveniji," pravi Ivanka Ivančec. Radi gostujejo pri drugih hrvaških društvih, na vsako vabilo se z veseljem odzovejo. Peli so tudi na srečanjih krajevnih skupnosti, za upokojence, pa tudi na pogrebih svojih članov.

Kmalu naslednji nastop
27. junija bodo nastopili tudi na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, na slavnostnem zaključku tradicionalne kolesarske karavane Pot prijateljstva Vukovar–Ljubljana.