Joan Baez je na lestvico najbolj prodajanih albumov v ZDA uspelo 'spraviti' že kar 26 izdelkov. Foto: EPA
Joan Baez je na lestvico najbolj prodajanih albumov v ZDA uspelo 'spraviti' že kar 26 izdelkov. Foto: EPA
Joan Baez in Bob Dylan
Na svojem najuspešnejšem albumu z naslovom Joan Baez in Concert, Part 2 je Baezova izvajala tudi skladbe Boba Dylana.

Album Day After Tomorrow, ki ga je 67-letna dama folka predstavila 8. septembra, je debitiral na 128. mestu omenjene lestvice. To je že 26. album Baezove, ki se je uvrstil na ameriško lestvico najpopularnejše glasbe. Svoj novi album je Joan Baez posnela med lanskim decembrom in letošnjim marcem, in sicer v Nashvillu. Album je pravzaprav skupni projekt Joan baez in nekaterih njej najljubših glasbenikov. Tako lahko na albumu slišimo skladbe, ki so jih napisali Elvis Costello, Tom Waits, T Bone Burnett, Patty Griffin, Thea Gilmore in Steve Earle.

Day After Tomorrow postal najuspešnejši album Joan Baez vseh časov. Ta naziv bo najbrž ohranil album Joan Baez in Concert, Part 2 iz leta 1963. Leto pozneje je dosegel 7. mesto na Billboardu, album pa je znan tudi po tem, da je to povsem prvi album, na katerem je Baezova objavila tudi priredbo pesmi Boba Dylana. To sta bili skladbi Don't Think Twice It's Alright in With God on Our Side; zadnja naj bi bila po besedah Joan Baez tudi povsem prva pesem njenega nekajletnega spremljevalca, ki se jo je naučila.

Glasbenica in politična aktivistka
Joan Baez se je uvrstitve njene glasbe na Billboard prvič veselila leta 1961. Tedaj dvajsetletno dekle je uspelo z albumom Joan Baez, Vol. 2, na kateri je objavila svoje priredbe večinoma tradicionalnih pesmi. Glasbena kariera Baezove je tako dolga že skoraj petdeset let, skoraj tako dolga pa je tudi zgodovina njenega političnega aktivizma. Kot aktivistka deluje še danes. Letos je tako odkrito podprla Baracka Obamo in v javnem pismu v časopisu San Francisco Chronicle zapisala: "Skozi vsa leta se nisem vmešavala v strankarsko politiko ... Tokrat pa sem to svoje stališče spremenila in to se mi zdi odgovorno dejanje. Če je kje kdo, ki ima moč krmarjenja skozi kontaminirane vode Washingtona, dvigniti revne in pozvati bogate, da bodo z revnimi delili svoje bogastvo, je to senator Barack Obama."