Joan Baez - kot pred 40 leti. Foto: EPA
Joan Baez - kot pred 40 leti. Foto: EPA
Joan Baez meni, da ZDA tudi danes premorejo dosti razumnih ljudi. Foto: EPA

64-letna pevka se je ta konec tedna pridružila članom družin, katerih sinovi so na "delovni misiji" v Iraku in ki v bližini ranča predsednika Georgea W. Busha zahtevajo umik ameriških čet iz nekdanjega "imperija" Sadama Huseina.

Danes ni protestnikov nič manj
Ob prihodu na zbirališče protestnikov so Baezovo preplavili nostalgični spomini na čas, ko se je s kitaro v roki bojevala proti vojni v Vietnamu. Pevko je razveselila velika množica pred Bushevim rančem, ki priča o tem, da je v Ameriki še veliko razumnih ljudi.

Baezova tudi meni, da so napačna prepričanja, da so danes ljudje veliko bolj prilagodljivi in manj pripravljeni na boj za človekove pravice kot v 60. letih. Pogled na šotorišče ogorčenih staršev mladih vojakov je iz Joan Baez izvabil vzklik: "To je ogromno." Ko se je pevka pridružila boju proti ameriški vojaški prisotnosti v Vietnamu, naj bi bilo namreč protestnikov le peščica.

Pesem proti zakonom politikov
Protestniki so svoj tabor opremili z odrom z velikim zvočniki, na katerem se vrstijo pevci s kitaro v roki, ki kot pred 40 leti Joan Baez, Neil Young, Bob Dylan in drugi "državi nelojalni" pevci oglašujejo potrebo po spoštovanju pravice do svobode in samoodločbe za vse narode. Nastopajočim se je pridružila tudi Joan Baez in odločitev za nastop pojasnila z besedami: "Če lahko kar koli naredim, zapojem pesem, govorim, poslušam, potem sem tukaj."