Kljub zmanjšanju finančnih sredstev organizatorji zagotavljajo ohranitev kakovosti programa. Foto: BoBo
Kljub zmanjšanju finančnih sredstev organizatorji zagotavljajo ohranitev kakovosti programa. Foto: BoBo
Radovljica
Začetek festivala letos sovpada z občinskim praznikom, zato bo 3. avgusta festival uvedla osrednja slovesnostjo ob občinskem prazniku tudi dvig festivalske zastave. Foto: MMC RTV SLO

Festival bo 4. avgusta odprl koncert angleškega vokalnega ansambla Orlanda Consorta, do 19. avgusta pa bodo nastopile še druge mednarodne zasedbe in izvajalci, med katerimi so najbolj znani klarinetist Mate Bekavac, orglavec Edoardo Belotti, improvizator Rudolf Lutz, tenorist John Potter in džezovski saksofonist John Surman.
Prisluhniti bo mogoče celotni glasbeni zgodovini, pravi umetniški vodja festivala Domen Marinčič - od srednjeveškega korala, tradicionalnih napevov, trubadurskih pesmi, srednjeveške in renesančne polifonije, baročnih vokalov in instrumentalne glasbe prek klasicističnih sonat za klavir in violino ter romantičnih samospevov, vse do glasbe 20. stoletja in sodobne improvizacije.
Večina koncertov bo potekala v radovljiški graščini, že tradicionalno pa bosta po en koncert še v radovljiški cerkvi svetega Petra in v Velesovem v cerkvi Marijinega vnebovzetja. Tudi tokrat bo iz Ljubljane v Radovljico vozil brezplačen festivalski avtobus.
Organizatorji so imeli letos sicer na voljo manjša finančna sredstva, vendar ohranjajo kakovost programa, zatrjujejo. Po besedah predsednice organizatorja Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica Marije Kolar doseže festival precej občinstva. Tako so v zadnjih 15 letih na 160 koncertih našteli skupaj več kot 28.000 poslušalcev.
Obiskovalci s te in druge strani meje
Vsako leto festival obiščejo tudi poslušalci iz nekaterih bližnjih držav. Direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj pa si želi, da bi s skupnimi močmi festival naredili še bolj mikaven za druge goste in bi v prihodnje več turistov v Radovljico prišlo prav z namenom, da se udeležijo festivala. "Brez povezave s turizmom ne gre, s sodelovanjem med turizmom, kulturo in občino pa lahko veliko dosežemo," je prepričan tudi radovljiški župan Ciril Globočnik.
Ker sovpada začetek festivala z občinskim praznikom, bo dan pred otvoritvenim koncertom festivala z osrednjo slovesnostjo ob občinskem prazniku tudi dvig festivalske zastave in nastop skupine Terrafolk. Že nedeljo pred tem pa bo na Linhartovem trgu v Radovljici srednjeveška tržnica z različnimi uličnimi predstavami in delavnicami.
Občina Radovljica zagotavlja tudi več kot polovico sredstev za izvedbo festivala, ki je lani stala 75.000 evrov. Lani so 'za las' prišli skozi proračun, pravi Kolarjeva, ki jo skrbi, kako se bo izšlo letos. Ob varčevanju je namreč pristojno ministrstvo festivalu odobrilo 20 odstotkov manj sredstev kot pretekla leta, ko je prispevalo po 20.000 evrov.