Glasbenika se je prijel vzdevek Počasna roka. Foto: EPA
Glasbenika se je prijel vzdevek Počasna roka. Foto: EPA

S 23. studijskim albumom se 71-letni glasbenik vrača k svojim prepoznavnim koreninam modernega bluesa.

Na albumu je nekaj Claptonovih predelanih bluesovskih uspešnic, pa tudi dve popolnoma novi skladbi, ki pa imata prav tako bluesovski pridih.

Album uvaja skladba Alabama Woman Blues, ki jo je napisal priznani pevec in kitarist z začetka 20. stoletja Leroy Carr. Clapton po pisanju francoske tiskovne agencije AFP tej pesmi in celotnemu albumu dodaja svoj umetniški podpis z referencami na glasbo poznega B. B. Kinga. Zatekanje h glasbeni tradiciji je čutiti tudi v novih dveh skladbah Spiral in Catch the Blues.

Pri ustvarjanju je Clapton prvič po 40 letih svoje moči združil s producentom Glynom Johnsom, gonilno silo skupin, kot so The Who, Led Zeppelin, The Rolling Stones in The Eagles, s katerim sta leta 1977 pripravila album Slowhand.

Pri projektu so se Claptonu pridružili kitarist Andy Fairweather Low, Paul Carrack na klaviaturah, basist Dave Bronze in bobnar Henry Spinetti.

Uspešna kariera
Pevec, pisec, skladatelj in kitarist, ki je marca dopolnil 71 let, velja za enega najpomembnejših predstavnikov modernega bluesa in ustvarjalca velike senzibilnosti.

Najprej je igral v glasbeni skupini The Yardbirds, pozneje se je pridružil zasedbi John Mayal Bluesbreakers, s katero je zaslovel. Kariero je nadaljeval v skupini Cream. V tem času je z značilnim zvokom, dolgimi improvizacijami in novimi harmonijami pomembno vplival na razvoj rocka. Pozneje se je za nekaj let umaknil s scene zaradi težav z mamili.

Od leta 1975 ima uspešno samostojno kariero. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi 11 grammyjev. Leta 2014 je izjavil, da je naveličan turnej, a je kljub temu nastopil na vrsti koncertov ob svoji 70-letnici tako v New Yorku kot Londonu.