Stockholms Musikgymnasium Chamber Choir vodi zborovodkinja Helene Stureborg, prihodnje leto pa se bo zbor udeležil tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope 2014 v Debrecenu na Madžarskem. Foto: Janez Eržen
Stockholms Musikgymnasium Chamber Choir vodi zborovodkinja Helene Stureborg, prihodnje leto pa se bo zbor udeležil tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope 2014 v Debrecenu na Madžarskem. Foto: Janez Eržen
Švedski zbor so odlikovali zelo lep in homogen zvok, dobra intonacja, dober in tehten program ter dovolj prepričljiva izvedba. Foto: Janez Eržen

Tako je odločila mednarodna žirija v sestavi Stephen Connolly (Velika Britanija), predsednik žirije, Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Laurent Gendre (Švica), Urša Lah (Slovenija) in Leon Šju Vaj Tong (Hongkong, Kitajska). Žirija je zmagovalcu podelila gallusa, kipec, ki ga je za to priložnost ustvarila akademska kiparka Metka Kavčič.

"Prvič v dvanajstih letih tekmovanja se je zgodilo, da je zmagal mešani mladinski zbor, pa tudi sicer so se na letošnje tekmovanje v Maribor uvrstili predvsem mladinski in študentski pevski zbori, kar prej kot nekemu trendu pripisujemo naključju, saj so trije zbori iz Venezuele, Kitajske in APZ Tone Tomšič v zadnjem trenutku zaradi različnih razlogov odpovedali sodelovanje," je povedala programska direktorica tekmovanja in svetovalka za vokalno glasbo pri JSKD-ju Mihela Jagodic.

Žirija pogrešala drznost
Članica žirije in zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič pa je dejala, da so švedski zbor odlikovali zelo lep in homogen zvok, dobra intonacja, dober in tehten program ter dovolj prepričljiva izvedba. "Tako pri tem kot tudi pri drugih zborih pa smo pogrešali več drznosti v samem nastopu in stika z občinstvom. Slednje je morda najbolje uspelo Zboru konservatorija za glasbo in balet Ljubljana," je še dejala Fojkar Zupančičeva.

Mednarodno zborovsko tekmovanje, ki si je tudi v širšem krogu evropske glasbene stroke uspelo ustvariti velik ugled in odmev, so v mariborski dvorani Union odprli v petek z netekmovalnim koncertom, na katerem so zbori predstavili glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo. Letos so obiskovalci tako prisluhnili zborom iz Estonije, Švice, Nemčije, Švedske, Poljske in Slovenije. V soboto so zbori tekmovali v obveznem in prostem programu, pet najboljših pa se je v nedeljo pomerilo za veliko nagrado in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2012, ki bo prihodnje leto v Debrecenu na Madžarskem.

Mednarodno zborovsko tekmovanje v Mariboru poteka vsako drugo leto od leta 1992 in se izmenjuje z državnim zborovskim tekmovanjem Naša pesem, ki poteka že več kot 40 let. Obe tekmovanji sta namenjeni ženskim, moškim in mešanim zborom. Tekmovanje odlikuje skrb za promocijo slovenske glasbe, saj mora vsak zbor izvesti eno skladbo renesančnega skladatelja Jacobusa Handla Gallusa in eno izmed sodobnih slovenskih zborovskih skladb. Častni pokrovitelj letošnjega dogodka je bil predsednik republike Borut Pahor.