Axl Rose je že za svoj 44. rojstni dan (leta 2006) deset novih pesmi odpel v nekem newyorškem klubu. Dve leti pozneje še vedno niso bile izdane. Foto: EPA
Axl Rose je že za svoj 44. rojstni dan (leta 2006) deset novih pesmi odpel v nekem newyorškem klubu. Dve leti pozneje še vedno niso bile izdane. Foto: EPA
Guns N' Roses
Izvirna zasedba Guns N' Roses iz 80. let: Axl Rose na vokalu (edini član skupine, ki je zdržal vseh 23 let), Slash na kitari, Izzy Stradlin na ritemkitari, Steven Adler na bobnih in Duff McKagan na basu.
Axl Rose
Dobri stari časi.

Takole na pamet verjetno ne bi uganili, da so Guns N' Roses svoj zadnji studijski album - Use Your Illusion - izdali davnega leta 1991 (če ne štejemo zbirke priredb The Spaghetti Incident? iz leta 1993). Naslednjega so napovedovali dolgih petnajst let. Mediji so brili norce, zamenjali so menedžerje, skupina se je razpustila, in kazalo je, da bo edini izid Chinese Democracy ob "svetem Nikoli" - a optimisti bodo očitno vendarle nagrajeni.
Album v ameriške trgovine prihaja 23. novembra letos - na nedeljo, kar je precej nenavadno, saj albumi v ZDA po navadi izhajajo ob torkih. Tako bo imel še nekaj dni več pred uradno meritvijo prodaje za sestavo lestvice 2. decembra.

24. 10. bo v ljubljanskem Orto baru nastopil "tribute band" Guns 2 Roses

Če ste se potrudili, ste jih že slišali
"Nove Gunse" bomo po drobcih lahko slišali že prej: singel Shackler's Revenge je vključen v videoigro Rock Band 2, ki bo izšla oktobra, pesem If The World pa je uporabljena med zaključno špico filma Body of Lies Ridleyja Scotta (z Leonardom DiCapriem in Russllom Crowom v glavnih vlogah), ki je prejšnji konec tedna prišel v ameriške kinematografe. Kot se rado zgodi, so se nezakoniti "leaki" novih pesmi pojavili tudi na spletu: junija letos so svet obkrožile tri še nikoli slišane in šest že prej "razkrinkanih" pesmi - Better, The Blues, Chinese Democracy, Madagascar, IRS, There Was A Time, Rhiad And The Bedouins, If The World in Untitled - a so bile po posredovanju pravnikov umaknjene, blogar, ki je pesmi objavil, pa celo aretiran.

Še zabaven podatek: marca so se proizvajalci kole Dr. Pepper zavezali, da bodo, če bo album izšel še pred koncem leta 2008, "vsakemu Američanu, razen Slashu in Bucketheadu (bivša kitarista skupine, op. n.)," podarili brezplačno pločevinko svoje pijače.

Nočna mora, iz katere se človek ne zbudi
"Reči, da je bilo nastajanje tega albuma nevzdržno dolgo in nedojemljivo potovanje, bi bila še skromna ocena," je Axl na svoji spletni strani zapisal že leta 2006. Takrat je obljubil, da bo album izšele še pred koncem (tistega) leta. "Premagovanje neskončnih in na videz popolnoma norih preprek ter psihična obremenitev vseh vpletenih - oboževalcev, skupine ter naših glasbenih in poslovnih sodelavcev - sta se na trenutke vsem zdela kot nočna mora, iz katere se človek prebudi in ugotovi, da je še zmeraj v njej." Zadnja uradna napoved albuma je bila za marec 2007, potem pa je "demokracija" popolnoma izginila z uradnega urnika založbe Interscope.

Na posnetku je novi singel Shackler's Revenge (iz videoigre Rock Band 2)
Edini "izvirni Guns" je Axl
Junija lani so Gunsi v okviru svetovne turneje Chinese Democracy že nastopali v Mehiki, Avstraliji in na Japonskem. Takrat je bila njihova postava videti takole: Axl Rose, Robin Finck, Ron Thal in Richard Fortus na kitarah, Tommy Stinson na bas kitari, Dizzy Reed in Chris Pitman na klaviaturah in Frank Ferrer za bobni.

Ana Jurc