Po prestavitvi v New Yorku sta Mak Grgić in Nejc Kuhar nastopila v koncertni dvorani Univerze v Frostburgu in dan kasneje še v dvorani gledališča Avalon Theatre  v Eastonu.  Program turneje je pripravilo slovensko veleposlaništvo v Washinghtonu. Foto: Veleposlaništvo RS v Washingtonu
Po prestavitvi v New Yorku sta Mak Grgić in Nejc Kuhar nastopila v koncertni dvorani Univerze v Frostburgu in dan kasneje še v dvorani gledališča Avalon Theatre v Eastonu. Program turneje je pripravilo slovensko veleposlaništvo v Washinghtonu. Foto: Veleposlaništvo RS v Washingtonu
Stephen Ackert
Na orglah se je pridružil še priznani ameriški glasbenik Stephen Ackert, specialist za staro glasbo in nekdanji umetniški vodja glasbenega programa Narodne galerije v Washingtonu. Foto: Veleposlaništvo RS v Washingtonu

Bowie, centra uprizoritvenih umetnosti (Bowie Center for the Performing Arts), zaokrožila niz koncertov, ki sta jih odigrala na vzhodni obali ZDA.

Kitarista mlajše generacije, ki skupaj nastopata pod imenom Duo Prokofjev, sta najprej nastopila 22. oktobra v cerkvi sv. Cirila v New Yorku, poleg skladb klasičnega kitarskega repertoarja sta izvedla Kuharjeve avtorske skladbe in premierno izvedla še njegovo novo kompozicijo za kitaro in orgle z naslovom Organic for Organ and Guitar.

V družbi priznanega organista
Kitaristoma se je na orglah pridružil priznani ameriški glasbenik Stephen Ackert, specialist za staro glasbo in nekdanji umetniški vodja glasbenega programa Narodne galerije v Washingtonu. Pred tremi leti sta Kuhar in Grgić ravno v Narodni galeriji v Washingtonu prvič skupaj nastopila pred ameriškim občinstvom, takrat sta prejela tudi odlično kritiko v Washington Postu, hišni ansambel pa je pozneje za svoj repertoar tudi naročil Kuharjevo skladbo.

Kuhar in Grgić sta leta 2011 izdala svojo prvo avtorsko zgoščenko pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, odtlej nastopata pod imenom Duo Prokofjev. Kuhar pa v tem mesecu biva v slovenskem kulturnem ateljeju v New Yorku. Poleg navedenih koncertov je sam izvedel še druge nastope, pa tudi predaval tako kitarsko interpretacijo kot kompozicijo, med drugim v Rochestru, Philadelphii, New Yorku in Marylandu.

Mak Grgić je glasbeno izobraževanje začel v Ljubljani, nadaljeval v Zagrebu in na Dunaju. Nedavno je s pomočjo financiranja iz slovenskih skladov Kerže dokončal doktorski študij na Univerzi Južne Kalifornije (USC Thornton School of Music), kjer zdaj poučuje kot izredni profesor. Med šolanjem je uspešno sodeloval in zmagal na več kitarskih tekmovanjih, med drugim je sodeloval s simfoničnim orkestrom iz Sankt Peterburga, simfoničnim orkestrom Spokane Symphony Orchestra in z orkestrom RTV Slovenija.

Nejc Kuhar je obiskoval Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Antona Črnuglja. Študij kitare je nadaljeval na Dunaju v razredu svetovno priznanega kitarista in pedagoga Alvara Pierria, vzporedno pa obiskoval študij kompozicije pri skladatelju Rainerju Bischofu. Lani je začel poučevati kitaro na Glasbeni akademiji na Dunaju. Njegove skladbe so doživele izvedbe v prestižnih dvoranah, samostojno in kot komorni glasbenik pa redno koncertira v doma in v tujini. Prav tako je reden gost mednarodnih kitarskih festivalov kot solist, predavatelj ali kot član žirij.