Makedonski pianist Simon Trpčeski (1979) bo z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel dve Beethovnovi stvaritvi. Foto: trpceski.com
Makedonski pianist Simon Trpčeski (1979) bo z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel dve Beethovnovi stvaritvi. Foto: trpceski.com

Festivala Ljubljana.

Leta 1979 v Skopju rojeni Simon Trpčeski je diplomiral leta 2002 na tamkajšnji Univerzi Cirila in Metoda pri profesorju Borisu Romanovu, vendar je že pred tem nastopil v londonskem Wigmore Hallu in zmagal na mednarodnih tekmovanjih v Veliki Britaniji, na Češkem in v Italiji.

Uvrstitvi na BBC-jev seznam mladih glasbenikov med letoma 2001 in 2003 je sledilo mnogo koncertov z orkestri po svetu - od newyorških in losangeleških filharmonikov do singapurskega simfoničnega orkestra in hongkonških filharmonikov. Za njim so tudi samostojne turneje po Evropi, ZDA in Aziji.

Že za svojo prvo ploščo, na kateri izvaja dela Čajkovskega, Skrjabina, Stravinskega in Prokofjeva, je bil deležen pozitivnih odzivov tako kritiške srenje kot tudi poslušalstva. Isto velja za njegove nastope v živo. Leta 2009 so mu podelili odlikovanje makedonskega reda za zasluge.

Drevi na sporedu dve Beethovnovi stvaritvi
Na drevišnjem koncertu bo mogoče slišati dve deli Ludwiga van Beethovna, in sicer Simfonijo št. 5 v c-molu, op. 67 ter Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru Imperator, op. 73. Uvodni motiv 5. simfonije je eden najbolj poznanih in citiranih odsekov klasične glasbene literature, čeprav po prvi izvedbi decembra 1808 simfonija ni bila deležna kakšnega posebno navdušenega odziva. Med velika dela se je zapisala dve leti pozneje s pozitivno recenzijo znanega kritika E. T. A. Hoffmanna. Tako se je kmalu uvrstila tudi v redni - in še dandanes aktualni - simfonični repertoar.

Leta 1809 je Beethoven začel pisati svoj peti klavirski koncert, a ga ni sam krstil, kakor je to veljalo za njegove prejšnje stvaritve. Njegova naglušnost je vse bolj napredovala in verjetno je Imperator zato zadnji koncert za klavir, ki ga je zložil.

Simon Trpčeski bo nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, orkestru pa bo dirigiral že znani Argentinec Luis Gorelik. Koncert v okviru 64. Festivala Ljubljana bo drevi ob 20. uri v Slovenski filharmoniji.

Makedonski pianist Simon Trpčeski v gosteh
Makedonski pianist Simon Trpčeski v gosteh