Parker med nastopom v New Yorku, ob njem pa še Tommy Potter, Max Roach in Miles Davis. Foto: Wikipedia
Parker med nastopom v New Yorku, ob njem pa še Tommy Potter, Max Roach in Miles Davis. Foto: Wikipedia

Saksofonist in skladatelj, znan kot Yardbird ali samo Bird, je dočakal zgolj 34 let, vendar je obveljal za enega najvplivnejših glasbenikov, saj je ogromno prispeval k razvoju bebopa. Njegovo življenje, polno intenzivnih in tragičnih trenutkov, je zaradi svoje dramatičnosti primerno za postavitev na oder, menijo v filadelfijski operi.

Čeprav je umrl mlad, je bil takrat že tako zdelan zaradi uporabe heroina, da je mrliški oglednik menil, da je bil dvakrat starejši, kot je dejansko bil.

Redke vloge za temnopolte pevce
Opera Yardbird je ena redkih, ki ponuja osrednjo vlogo temnopoltemu nastopajočemu, hkrati pa predstavlja izziv, saj spaja klasično glasbo z džezom.

"Kot Afroameričan in umetnik sem velikokrat nastopil v vlogah, ki niso načeloma namenjene temnopoltim, in zato čutim veliko odgovornost, da Parkerja realistično portretiram," je povedal Brownlee.

Pomembni trenutki Birdovega življenja
Dodal je še, da opera Yardbird sega prek pogosto prisotnega pogleda na Parkerja kot na odvisnika in namesto tega predstavlja trenutke v življenju, ki so ga zaznamovali, vključno z odraščanjem brez očeta v izoliranem Kansas Cityju.

Glasbo za predstavo je prispeval švicarsko-ameriški saksofonist Daniel Schnyder, ki je operi dodal džezovske elemente, libreto pa je delo Bridgette Wimberly.