Mick Hucknall je skupino ustanovil leta 1984. Foto: EPA
Mick Hucknall je skupino ustanovil leta 1984. Foto: EPA
Mick Hucknall
Simply Red so se na glasbeno sceno ponovno vrnili z albumom Home. Foto: EPA
Simply Red
Evropsko turnejo bo skupina zaključila septembra v Lizboni. Foto: EPA
Mick Hucknall
Simply Red bodo letošnje poletne počitnice preživeli kar na odru. Foto: EPA

Glasbeniki, ki se lahko pohvalijo z več kot 50 milijonov prodanih albumov, so se v okviru svoje poletne turneje po stari celini predstavili tudi v Ljubljani. Prvič so glasbeniki skupaj zaigrali v Manchestru leta 1984, ko je skupino ustanovil rdečelasi pevec Michael Hucknall. Prvi album - Picture Book - je zasedba izdala že leto po ustanovitvi, izšel pa je pod okriljem založbe Elektra. Na albumu so glasbeniki ponudili nadvse čisto pop formo, ki se je predstavljala kot kombinacija soula ter vznemirljivega funka. To so nato ovili v moderno podobo britanskega pop zvoka.

V drugo z Men and Woman
Na drugi plošči, ki so jo fantje naslovili Men and Woman, so predstavili nekaj drugačnega od značilnega "groova" skupine. Pri pisanju dveh skladb albuma je Hucknallu priskočil na pomoč skladatelj uspešnic založbe Motown Lamont Dozier. Album, ki se je najbrž večini najbolj vtisnil v spomin z uspešnico The Right Thing, pa je med drugim ponudil tudi nenavadno predelavo skladbe Ev'ry Time We Say Goodbye glasbenika Colea Porterja.

Pesem It's Only Love je napovedala izid novega albuma - A New Flame, s katerim se je skupina predstavila leta 1989, na njem pa so glasbeniki poskrbeli za precejšen obrat. Skladbe so zaživele skozi izjemno pop produkcijo, ki pa se ni odpovedala čutnosti in soul elementom.

Na začetku 90. let naravnost do zvezd
Dve leti kasneje je skupina izdala album, za katerega mnogi trdijo, da je njen najboljši izdelek. Na plošči Stars se je Hucknall poigral s klasičnim soul ritom in zanimivimi elementi, album pa ponuja nepozabne uspešnice, kot so Something Got Me Started, Stars, For Your Babies in Thrill Me ter Your Mirror. In čeprav album v ZDA ni dosegel posebnega uspeha, pa se je to pripetilo drugod po svetu. V Veliki Britaniji je zasedba v prvih 14 tednih prodala 1,32 milijona izvodov in tako dosegla rekordni dosežek, ki ga niso presegli še naslednji dve leti. Album je bil v Veliki Britaniji tudi najbolj prodajana plošča leta 1991, v pol leta pa so po vsem svetu prodali kar 8 milijonov izvodov plošče.

Vrnitev z ploščo Home
Po albumu Stars so morali oboževalci skupine na nov izdelek čakati kar štiri leta, nato pa so glasbeniki poskrbeli za cel niz novih plošč. Leta 1995 je na prodajne police prišla plošča Life, leta 1998 Blue in leto kasneje še Love And The Russian Winter. Ti albumi razkrivajo Hucknallovo kombiniranje z modernimi smermi, še vedno pa se ni odpovedal pristnim soul vzgibom. Z novimi skladbami se je zasedba nato predstavila še leta 2003 z albumom Home, kjer je pristop k modernim ritmom še toliko izrazitejši, čeprav stari ton skupine tudi tukaj ne zamre. Poleg nosilne skladbe plošče Sunrise, je radijske postaje preplavila tudi skladba Fake.

Skladbam Simply Red je mogoče prisluhniti še na zbirki največjih uspešnic zbirki The Very Best Of, ki ponuja nekaj podaljšanih različic najuspešnejših skladb, in Simplified, ki ponuja akustične različice nekaterih znanih in izbranih novih skladb.

Skupina se je na turnejo podala 30. junija, koncertirati pa namerava do 7. septembra, ko se bo od odra za nekaj časa poslovila v Lizboni. Večer pred ljubljanskim koncertom se je zasedba predstavila tudi v Pulju.