Coverdale je člane skupine ponovno zbral leta 2003. Foto: EPA
Coverdale je člane skupine ponovno zbral leta 2003. Foto: EPA
Album 1987 so do zdaj prodali v kar 17 milijonih kopij po vsem svetu. Foto: EPA
Mary Rose
Kot predskupina je na odre v Križankah stopila skupina Mary Rose. Foto: Uradna stran skupine

Na večer, ko poletna sopara popusti in ko nad mestom zaveje bolj svež veter, so Križanke povabile na koncert hard rock zasedbe Whitesnake, ki so z uspešnicami, kot so Here I Go Again, Still of the Night ter Is This Love, navduševali svoje poslušalce predvsem na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Koncert je kot predskupina dopolnila slovenska skupina Mary Rose.

Leta 2003 je za 25. obletnico skupine njen ustanovitelj David Coverdale, ki slovi kot izredni vokal z dobrim občutkom za blues, ponovno zbral zasedbo glasbenikov: kitarista Douga Aldricha, bobnarja Tommya Aldridgea, basista Marca Mendozo in klaviaturista Timothyja Druryja. V tej zasedbi bodo Whitesnake nastopili tudi v Ljubljani, z izjemo Mendoze, ki se trenutno posveča svojim džezovskim projektom in ga bo zato nadomestil prav tako izvrstni Uriah Duffy.

Začetki ustvarjanja in kadrovske menjave
Skupina je v svojih začetnih letih ustvarjala glasbo, ki je v sebi združevala mešanico hard rocka, melodičnega rocka, trdega bluesa in starega heavy metala. Nato pa je v začetku osemdesetih skupina na pobudo Coverdala doživela nekaj kadrovskih sprememb in se z novim kitaristom Johnom Sykesom, ki se je izkazal tudi kot odličen avtor, preusmerila v bolj melodičen heavy metal. Največji uspeh je skupina doživela z albumom 1987, ki ga je še pomagal oblikovati Sykes, vendar je skupino še pred izidom zapustil. Album, ki velja za enega najboljših v zvrsti heavy metala, so do zdaj prodali v kar 17 milijonih kopij.

Letos so Whitesnake objavili koncertni DVD Live z naslovom In The Still Of The Night, kjer so zbrali vse svoje najboljše pesmi in ki ga bodo promovirali tudi v Križankah. Na repertoar, ki ga bodo predstavljali na svoji turneji, v okviru katere bodo nastopili tudi v Križankah, so tako uvrstili že preverjene uspešnice, kot so Ready An' Willing, Is This Love, Give Me All Your Love, Fool For Your Loving, Here I Go Again ter Still Of The Night.

Za začetek Mary Rose
Kot predskupina je na koncertu nastopila ena najboljših slovenskih heavy metal skupin Mary Rose, ki se je predstavila s kombinacijo svojih starejših uspešnic ter novih, še neobjavljenih pesmi z njihovega drugega albuma, ki ga nameravajo izdati še letos.