Jurij Snoj je letošnji nagrajenec Slovenskega muzikološkega društva. Komisija je izpostavila predvsem njegovo raziskovanje slovenske srednjeveške glasbene dediščine. Foto: Muzikološki inštitut ZRC SAZU
Jurij Snoj je letošnji nagrajenec Slovenskega muzikološkega društva. Komisija je izpostavila predvsem njegovo raziskovanje slovenske srednjeveške glasbene dediščine. Foto: Muzikološki inštitut ZRC SAZU
Mantuanijevo priznanje, ki ga Slovensko muzikološko društvo podeljuje za enkratne izjemne dosežke, prejme Zoran Krstulović za sooblikovanje muzikološkega dogajanja na Slovenskem kot avtor ali soavtor nekaterih pomembnih muzikoloških dogodkov, tudi razstave o Mariju Kogoju in Slavku Ostercu. Foto: SIGIC Odzven

Komisija v sestavi Marija Bergamo (predsednica), Primož Kuret, Matjaž Barbo, Katarina Šter in Špela Lah je v obrazložitvi nagrade za življenjsko delo zapisala, da Jurij Snoj sodi med mednarodno najvidnejše slovenske muzikologe.
Poglobljeno raziskovanje slovenske srednjeveške glasbene dediščine
Izjemnega pomena za slovensko muzikološko vedo je po oceni komisije predvsem Snojevo preučevanje slovenske srednjeveške glasbene dediščine. Njegovo že tri desetletja dolgo raziskovanje ves čas poteka v okviru dela Muzikološkega inštituta ZRC Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Rezultati njegovega dela so številne tiskane znanstvene in strokovne razprave ter monografska dela v slovenskem in tujih jezikih, so sporočili iz muzikološkega društva.
Snoj je diplomiral iz muzikologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter na akademiji za glasbo dokončal še študij klavirja. Nato se je zaposlil na Muzikološkem inštitutu SAZU, pozneje ZRC SAZU, kjer se je začel posvečati temeljitemu raziskovanju slovenske srednjeveške glasbene dediščine. V zadnjih dveh desetletjih je po mnenju komisije bistveno prispeval k ugledu in razvoju slovenske muzikološke stroke doma in v tujini ter svoje znanje prenesel na več generacij študentov.
Avtor in soavtor pomembnih muzikoloških razstav
Mantuanijevo priznanje je komisija podelila Zoranu Krstuloviću z obrazložitvijo, da nagrajenec s svojim strokovnim delom pomembno sooblikuje muzikološko dogajanje na Slovenskem. Odmevne sledi je v svojem dozdajšnjem delovanju zapustil kot avtor ali soavtor nekaterih pomembnih muzikoloških dogodkov, med katerimi komisija omenja razstave o Mariju Kogoju in Slavku Ostercu. Njegova muzikološka pot se je razvijala ob vrsti sistemskih knjižničnih dejavnosti, ki jih je opravljal v različnih funkcijah v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.
Slovensko muzikološko društvo Mantuanijevo nagrado podeljuje bienalno. Do zdaj so jo prejeli Marija Bergamo, Andrej Rijavec, Primož Kuret in Jože Sivec. Nagrade bodo podelili v torek, 13. novembra, ob 19. uri v mali dvorani ZRC SAZU.