Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Simona Krečiča bo odprl letošnje Svetovne glasbene dneve. Foto: Hugo Šekoranja
Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Simona Krečiča bo odprl letošnje Svetovne glasbene dneve. Foto: Hugo Šekoranja
filharmomnija, ljubljana,  ustanova, kongresni trg, akademija filharmonija
Glavnina programa bo v Slovenski filharmoniji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Pestro glasbeno dogajanje so sicer že v soboto napovedale fanfare na Kongresnem trgu, nastopili pa so tudi Delavska godba Trbovlje, mladinski zbor RTV Slovenija, orkester Slovenske vojske, trobilni ansambel akademije za glasbo, v Slovenski filharmoniji pa so izvedli tudi projekt Pet elementov.

Svetovni glasbeni dnevi so vsakoletni dogodek Mednarodnega združenja za sodobno glasbo (ISCM), ki potuje po državah članicah združenja. Slovenija jih je pripravila drugič, pobudo sta, enako kot leta 2003, prevzela Društvo slovenskih skladateljev in umetniški vodja Pavel Mihelčič.

"Želimo opozoriti svet, da je Slovenija močna po ustvarjalski in izvajalski plati ter da ima močno zaledje mladih skladateljev," je na predstavitvi dejal dejal umetniški vodja Pavel Mihelčič. Za simbol so si izbrali ljubljansko Tromostovje, ki se s Stritarjeve ulice razširi v tri smeri, s čimer želijo ponazoriti, da obstajajo stične točke, smeri pa so različne, vsak ustvarjalec lahko najde svojo pot, je dodal Mihelčič.

Po njegovih besedah je bil izziv sopostaviti trenutno slovensko glasbeno ustvarjalnost z ustvarjalnostjo okrog 50 držav, članic Mednarodnega združenja za sodobno glasbo, ki Svetovne glasbene dneve kot svojo osrednjo dejavnost seli po svetu. V vsaki gostujoči državi mora biti predstavljeno najmanj eno delo posamične nacionalne sekcije, država gostiteljica jih ima lahko več.

Svoja dela bo predstavilo 40 slovenskih avtorjev
Glavnina osrednjih koncertov bo v Slovenski filharmoniji, ki je eden od partnerjev projekta, sklepni koncert s filharmoničnim orkestrom pa bo v Cankarjevem domu 2. oktobra. Skupno bo izvedenih okrog 120 skladb skladateljev iz 55 držav, od tega bo v vseh programih, tudi spremljevalnih, svoja dela predstavilo 40 slovenskih avtorjev. Partiture, ki so na razpis prispele individualno ali so jih prijavile nacionalne sekcije ISCM, je ocenila mednarodna žirija, končno besedo je imel programski odbor. Domačo glasbeno ustvarjalnost bodo predstavljali Jakob Jež, Božidar Kos, Lojze Lebič, Ivo Petrič, Urška Pompe, Ljubo Rančigaj, Vito Žuraj, Larisa Vrhunc, Nina Šenk in drugi.

Spremljevalni program bo med drugim vseboval predkoncertne pogovore, mednarodni muzikološki simpozij, posvečen lanski 80-letnici Vinka Globokarja in Lojzeta Lebiča, ter monoopero Dnevnik Ane Frank Grigorija Frida. Tretji poudarek bo na mladih slovenskih skladateljih, ki se bodo predstavili v spremljevalnem delu, je smernice festivala opisal Mihelčič.

Na sklepnem koncertu v Cankarjevem domu pa bodo podelili nagrado najboljšemu skladatelju, staremu do 35 let. Letos tej zahtevi ustreza 20 skladateljev, med njimi ni slovenskega.

Društvo slovenskih skladateljev bo v času prireditve odprlo vrata okrog 120 pričakovanim tujim kolegom, ki se bodo lahko seznanili z njihovo dejavnostjo in notnimi izdajami, je povedal predsednik društva Nenad Firšt.

Po besedah Mihelčiča je festival izjemna priložnost, da se slovenski skladatelji predstavijo svetu, obenem pa tudi dragocena informacija zanje in za občinstvo, da se seznanijo z aktualnimi glasbenimi smernicami drugod, je prepričan Mihelčič.