Po koncu festivala klasične, džezovske in crossover glasbe se bo poletno glasbeno poletje na Bledu nadaljevalo v ritmih etnoglasbe z že 24. Okarina etnofestivalom. Foto: BoBo
Po koncu festivala klasične, džezovske in crossover glasbe se bo poletno glasbeno poletje na Bledu nadaljevalo v ritmih etnoglasbe z že 24. Okarina etnofestivalom. Foto: BoBo
Začetek komornega zbora Chicago Master Singers sega v leto 1979. Zbor je bil ustanovljen z idejo, da bi komorno zborovsko petje iz kulturnega središča Chicaga ponesli do predmestij. Člani komornega zbora Chicago Master Singers prihajajo iz več kot 50 različnih skupnosti, so različnih starosti in poklicev. Foto: imagosloveniae.net
Hari Mata Hari
Hari Mata Hari je navdušil na Evroviziji leta 2006, ko je z balado Lejla osvojil tretje mesto. Foto: EPA

S koncertom ameriškega komornega zbora Chicago master singers se je začel 19. mednarodni glasbeni Festival Bled.

"Festival Bled je s pomočjo lokalne skupnosti, predvsem Zavoda za kulturo Bled, in zaradi naprezanj ljubiteljev festivala obstal, čeprav mu je država odrekla podporo," opozarja umetniški vodja festivala Jernej Brence. "Hoteli smo obdržati ne le festivalsko, ampak tudi glasbeno tradicijo," je na novinarski konferenci pred začetkom festivala poudaril Brence.

Tečaji ostajajo, tekmovanje odpade
Zaradi omejenih finančnih sredstev so se morali organizatorji Festivala Bled letos odreči mednarodnim tekmovanjem. Okrepili pa so bazo, iz katere je festival nastal, in sicer so to mojstrski tečaji, za katere imajo letos največ prijav doslej. Prav mladi, ki z igranjem ob jezeru dajejo poseben utrip Bledu, so posebnost blejskega festivala. Mladi glasbeniki, ki se bodo izobraževali pod vodstvom vrhunskih glasbenih pedagogov, bodo svoje znanje prikazali na zaključnem koncertu mojstrskih tečajev 12. julija.

Na večernih koncertih se bo do 17. julija zvrstilo tudi deset drugih zasedb, ki bodo poslušalcem ponudile glasbo za vse vrste okusov, od klasične glasbe in vrhunskega zborovskega petja do džezovskih ritmov in cross-overja. "Število koncertov smo morali s 17 skrčiti na 11, vendar bodo tako kakovostni kot vsa druga leta," je zagotovil Brence.

Od evangeličanskega zbora do Balkan Boys
Iz koncertnega programa je Brence posebej izpostavil evangeličanski stočlanski zbor iz Chicaga, ki bo pod taktirko Alana Heatheringtona v cerkvi sv. Martina nastopil za drevišnji začetek festivala. Zbor je bil ustanovljen leta 1979, za svoje poslanstvo pa si je izbral izvajanje cerkvene zborovske glasbe na najvišji umetniški ravni.

Devetega julija bodo v Festivalni dvorani nastopila znamenita Voroneška dekleta, 18-članska zasedba Voroneške državne filharmonije, ki vrhunsko glasbeno izvedbo dopolnjujejo z razkošno kostumografijo in očarljivimi koreografijami. Za konec festivala pa se 17. julija obeta večer Balkan du Brasil, ko bodo nastopili člani domače zasedbe Balkan Boys in posebni gost Hari Mata Hari.