Sprva se je Marija Bergamo znanstveno usmerila predvsem v zgodovinsko tematiko novejših obdobij, nato pa se je usmerjala na področje estetike in sociologije glasbe ter sodobne sistematične muzikologije. Foto: EPA
Sprva se je Marija Bergamo znanstveno usmerila predvsem v zgodovinsko tematiko novejših obdobij, nato pa se je usmerjala na področje estetike in sociologije glasbe ter sodobne sistematične muzikologije. Foto: EPA

Zaslužni profesorici, ki je s svojim znanstvenim, strokovnim in pedagoškim delovanjem odločilno zaznamovala delo in razvoj sodobne muzikološke stroke na Slovenskem, bodo nagrado podelili 1. decembra ob 19. uri v mali dvorani ZRC SAZU.
Še preden se je v začetku 80. let začela intenzivno posvečati znanstveno-raziskovalnemu in pedagoškemu delu na oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani je imela Marija Bergamo za seboj zavidljiv glasbeno-kritiški in publicistični opus, bibliografijo znanstvenih razprav in večletno vodenje glasbene redakcije prestižne založniške hiše Universal Edition na Dunaju.
Sprva se je usmerjala predvsem v zgodovinsko tematiko novejših obdobij, pozneje pa svoj interes vse bolj usmerjala na področje estetike in sociologije glasbe ter sodobne sistematične muzikologije. Prav ta del stroke je na Slovenskem prva sistematično začrtala v učni program oddelka za muzikologijo in s tem omogočila nadaljnje razvijanje tega področja ne le na Filozofski fakulteti, temveč sploh v Sloveniji. V svojem delu je prav tako odpirala esencialna vprašanja o muzikološki stroki, njenih raziskovalnih znanstvenih metodologijah in položaju te med znanostjo in umetnostjo.
Podpisala se je pod vrsto monografskih publikacij in skoraj sto znanstvenih in strokovnih člankov. Njeni znanstveni članki so objavljeni v domačih in tujih muzikoloških revijah, nekateri tudi v znanstvenih revijah drugih strok. Prav tako ja zaslužna za prevode nekaterih temeljnih teoretičnih del skladateljev Igorja Stravinskega, Ferruccia Busonija, Albana Berga, Arnolda Schönberga ter drugih avtorjev, kot sta na primer Vasilij Kandinski in Nikolaj Kublin.
Kot so še zapisali v utemeljitvi, je kot dolgoletna predavateljica na Filozofski fakulteti v Ljubljani s svojimi poglobljenimi, temeljitimi in metodološko izčiščenimi predavanji zaznamovala številne generacije študentov. Z enako predanostjo se je posvečala delovanju Slovenskega muzikološkega društva, v okviru katerega je med drugim uredila in pripravila več zvezkov zbirke Varia musicologica.
Mantuanijevo nagrado podeljujejo bienalno, dozdajšnji dobitniki pa so Andrej Rijavec, Primož Kuret in Jože Sivec.