Marcos Fink že dlje časa sodeluje s francosko založbo Harmonia Mundi, ki je lani izdala tudi ploščo Slovenija!, na kateri basbaritonist sodeluje s sestro, mezzosopranistko Bernardo. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Marcos Fink že dlje časa sodeluje s francosko založbo Harmonia Mundi, ki je lani izdala tudi ploščo Slovenija!, na kateri basbaritonist sodeluje s sestro, mezzosopranistko Bernardo. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Grammy
Lansko podelitev grammyjev je spremljalo skoraj 40 milijonov gledalcev. Foto: Reuters

Plošča, ki je izšla pod okriljem francoske založbe Harmonia Mundi, je nominirana v kategoriji najboljši operni posnetki, sporočajo iz Glasbene matice. To je že druga nominacija za ploščo, pri kateri sodeluje Fink. Leta 2007 se je v isti kategoriji za grammyja potegovala plošča Canciones Argentinas, ki jo je pri isti založbi posnel skupaj s pevko Bernardo Fink.

Letos so v omenjeni kategoriji nominirani še posnetek Bergove opere Lulu založbe Deutsche Grammophon, Razuzdančeva usoda Igorja Starvinskega (založba Opus Arte), Vivaldijeva opera Teuzzone (Naïve Classique) In Vivaldijev Nibelunški prstan (prav tako založbe Deutsche Grammophon).

Več o letošnjih nominirancih za grammyje najdete tukaj.

Operni in koncertni pevec Marcos Fink sodi med najbolj cenjene slovenske pevce. Prejel je že vrsto nagrad, med drugim leta 1999 nagrado Prešernovega sklada. Nastopa v operah, na koncertih in recitalih samospevov po vsem svetu, s priznanimi orkestri in pod taktirkami uglednih dirigentov.
Plošče, na katerih mu lahko prisluhnemo …
Fink je posnel številne plošče, med drugim za založbo ZKP RTV tudi Schubertove cikle Lepa mlinarica, Labodji spev in Zimsko popotovanje, Schumannove Samospeve op. 39 in cikel Pesnikova ljubezen ter dvojni CD Slovenskih samospevov. Glasbena matica je leta 2009 izdala ploščo, posvečeno samospevom Josipa Ipavca. Leta 2011 so v Društvu slovenskih skladateljev izdali notno edicijo skladb iz plošče s slovenskimi samospevi Slovenija, ki jo je prav tako pri isti založbi posnel z mezzosopranistko Bernardo Fink in pianistom Anthonyjem Spirijem.
Prestižne glasbene nagrade grammy bodo 10. februarja v centru Staples v Los Angelesu podelili že 55. Lani je podelitev spremljalo skoraj 40 milijonov gledalcev, ki so jo umestili na drugo mesto najbolj gledanih podelitev v njihovi zgodovini. V poštev za nominacije so prišli albumi, pesmi in videi, ki so izšli med 1. oktobrom 2011 in 30. septembrom 2012.