Dubravka Tomšič Srebotnjak je dobitnica številnih mednarodnih nagrad in priznanj, dobila pa je tudi Zupančičevo in Prešernovo nagrado. Foto:
Dubravka Tomšič Srebotnjak je dobitnica številnih mednarodnih nagrad in priznanj, dobila pa je tudi Zupančičevo in Prešernovo nagrado. Foto:
Simfonični orkester SNG Maribor vodi dirigentka Karen Kamenšek.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je začela nastopati s petimi leti, z dvanajstimi pa je po nasvetu Claudia Arraua odšla študirat na glasbeno šolo Juilliard v New York.

Tokrat se bo slovita pianistka predstavila v Mariboru, kjer bo s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor pod taktirko Karen Kamenšek odigrala Koncert za klavir in orkester št. 1 v d-molu Johannesa Brahmsa ter eno najpogosteje izvajanih del Ludwiga van Beethovna, Simfonija št. 5 v c-molu. 5. abonmajski koncert je bil odigran v Veliki dvorani SNG Maribora.

Na svetovnih odrih
Potem ko se je Tomšičeva začela šolati v New Yorku, je bila leta 1955 izbrana za največji glasbeni talent v Združenih državah Amerike, že dve leti pozneje pa je odigrala svoj prvi recital v koncertni dvorani Carnegie Hall. Vse do zdaj je pianistka odigrala več kot 4.000 nastopov po vseh celinah in na največjih koncertnih odrih sveta.

Med drugim je lani igrala z Londonskim festivalskim orkestrom v enourni oddaji BBC-jevi oddaji, koncertirala pa je tudi v ZDA, Mehiki, Švici, Španiji, na Irskem in v Gruziji, poleg tega pa je redna gostja ameriških odrov. Dubravka Tomšič Srebotnjak je tudi častna članica Slovenske filharmonije, redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in članica žirij na številnih mednarodnih tekmovanjih, občasno pa vodi mojstrske tečaje v ZDA.