V poslanici ob 40. republiškem tekmovanju mladih glasbenikov, ki je odprlo pot mnogo glasbenikom, med drugim tudi flavtistki Evi Nini Kozmus (na fotografiji), je minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič zapisal:
V poslanici ob 40. republiškem tekmovanju mladih glasbenikov, ki je odprlo pot mnogo glasbenikom, med drugim tudi flavtistki Evi Nini Kozmus (na fotografiji), je minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič zapisal: "Glasba je umetnost, ki jo lahko razume prav vsak. Zvrsti glasbe pa so različne, kot smo si različni ljudje. Tako različni ste si tudi vi tekmovalci, ki pa vseeno stremite k skupnemu cilju, da dosežete najboljše. Kakovost zahteva trdo delo in veliko vztrajnosti. Želim vam uspešno tekmovanje in nastop, ki vam bo v ponos." Foto: EPA

Na 40. republiškem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig se bodo v desetih disciplinah do 24. marca v glasbenih šolah v Krškem, Novem mestu, Brežicah in Mariboru merili največji mladi talenti.

Tekmovanje Temsig, ki velja za osrednji dogodek delovanja glasbenih šol na vseh ravneh izobraževanja, se začenja s tekmovanjem v disciplinah klavirskega dueta v Mariboru in harmonike v Brežicah. Prireja ga Zveza slovenskih glasbenih šol v sodelovanju z območnimi glasbenimi šolami, tekmovalci pa se bodo pomerili v desetih disciplinah, ki obsegajo harmoniko, rog, trobento, pozavno, tubo, evfonij, tolkala, komorne skupine z godali ter kitarski in klavirski duet.
40 let pozitivnih učinkov
V uvodnem nagovoru knjižice jubilejnega tekmovanja je dolgoletni najožji sodelavec mag. Franci Okorn zapisal, da so imela tekmovanja v štirih desetletjih veliko pozitivnih učinkov, saj se je na prostoru nekdanje in sedanje domovine oblikovalo mnogo glasbenih talentov. Tekmovanja so vsa ta leta predstavljala osrednji dogodek v delovanju glasbenih šol na vseh ravneh izobraževanja. Za mlade glasbenike in njihove učitelje so bila pomembna spodbuda za nadaljnje delo, najbolj nadarjenim tekmovalcem pa so bile z udeležbo na tekmovanju dane še večje možnosti za osebno uveljavitev.
Tekmovanja mladih glasbenikov so odprla pot mnogo slovenskim glasbenikom. V zgodovino tekmovanj so se zapisali vrhunski solisti, kot sta flavtistki Irena Grafenauer in Eva Nina Kozmus, klarinetist, skladatelj in dirigent Mate Bekavac, hornist Boštjan Lipovšek in mnogi drugi vodilni solisti slovenskih orkestrov.
Zaključni koncerti konec marca
Strokovno žirijo 40. Temsiga sestavlja več kot 20 uveljavljenih slovenskih in tujih glasbenih pedagogov. Tuji člani žirij prihajajo iz Hrvaške, Avstrije, Anglije, Italije, Madžarske, Srbije in Nemčije.
40. Temsig se bo končal konec marca s koncerti prvonagrajencev, kjer bodo zmagovalci poleg plaket prejeli še posebne nagrade sponzorjev. Slavnostni koncerti bodo 29. marca 2011 v Kulturnem domu Krško, 30. marca v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in 31. marca v Kazinski dvorani SNG Maribor.