Dubravka Tomšič Srebotnjak je precej redna gostja v ljubljanskem Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom
Dubravka Tomšič Srebotnjak je precej redna gostja v ljubljanskem Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom
Slovenski filharmoniki
Filharmonike vodi dirigent George Pehlivanian. Foto: Slovenska filharmonija
Orkester Slovenske filharmonije v CD-ju

V sklopu modrega abonmaja Slovenske filharmonije sta ob v Cankarjevem domu v Ljubljani pod taktirko Georgeja Pehlivaniana kot solista nastopila pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak in violinist Miran Kolbl. Koncert je odprla Arničeva skladba Memento mori, nadaljeval se je z Beethovnovim Četrtim klavirskim koncertom v G-duru, sklenila pa ga je Straussova simfonična pesnitev Junakovo življenje.

Z dvanajstimi leti na Julliard
Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je začela nastopati s petimi leti. Po nasvetu pianista Claudia Arraua je s komaj dvanajstimi leti odšla študirat na Juilliard v New York. Leta 1955 je bila izbrana za največji glasbeni talent v ZDA in se dve leti pozneje predstavila na recitalu v znamenitem Carneggie Hallu. Nastopala je na pomembnih glasbenih festivalih in igrala z vodilnimi orkestri, med drugim z dunajskimi simfoniki, londonskim Kraljevim filharmoničnim orkestrom in Češko filharmonijo. Od leta 1987 je posnela več kot osemdeset zgoščenk za različne glasbene založbe. Oktobra 2003 je prejela Grand Prix Lisztove družbe v Budimpešti za najboljšo ploščo leta z deli Liszta. Tomšič-Srebotnjakova je častna članica Slovenske filharmonije, redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in članica žirij na mnogih pomembnih mednarodnih klavirskih tekmovanjih.

Dvakratni nagrajenec Prešernovega sklada
Violinist Miran Kolbl je dolgoletni koncertni mojster simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije ter prvi violinist kvarteta Tartini. Študiral je pri Igorju Ozimu v Kölnu in pri kvartetu Amadeus komorno igro, študij pa je nato nadaljeval v Bernu. Za svoje izvedbe solističnih delov v orkestrskih partiturah je v vlogi koncertnega mojstra prejel odlične kritike. Leta 1999 je dobil nagrado Prešernovega sklada kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, leto zatem pa nagrado Prešernovega sklada za solistično udejstvovanje.
Orkester Slovenske filharmonije v CD-ju