Čeprav Mumford & Sons v ZDA na podelitvi grammyjev za zdaj še niso imeli sreče, so se jim v domovini poklonili že leta 2011, ko so s prvencem Sigh No More osvojili glasbeno nagrado brit za najboljši britanski album leta. Foto: EPA
Čeprav Mumford & Sons v ZDA na podelitvi grammyjev za zdaj še niso imeli sreče, so se jim v domovini poklonili že leta 2011, ko so s prvencem Sigh No More osvojili glasbeno nagrado brit za najboljši britanski album leta. Foto: EPA
Marcus Mumford, Mumford & Sons
Koncert skupine Mumford & Sons (na fotografiji pevec Marcus Mumford) v Sydneyju, ki ga boste lahko slišali na Valu 202, sta posnela tonska mojstra avstralskega radia ABC, Triple J Greg Wales in Cameron McCauley. Predvajanje koncerta sta omogočila Eurosonic – Evropsko združenje javnih radijskih postaj – in EBU. Foto: EPA

1. Lovers’ Eyes
2. Roll Away Your Stone 3. Winter Winds
4. Holland Road
5. I Will Wait
6. The Boxer
7. Little Lion Man
8. Lover Of The Light
9. The Cave
10. The Chain

Štirje mladi glasbeniki so si uspeh prigarali tudi na odrih, saj so se prebili skozi 52 tednov trajajočo turnejo. Lani so se 18. oktobra ustavili tudi v Sydneyju, njihov avstralski koncert pa lahko 18. januarja ob 18. uri poslušate na Valu 202.

Mumford and Sons prihajajo v Milano. 14. marca 2013.

Pesmi, ki jih bolj čutiš, kot razumeš
Zasedba Mumford & Sons v podporo svoji drugi, lanskega septembra izdani plošči Babel pospešeno koncertira. Slovenski oboževalci si bodo skupino ljubiteljev staroangleške literature, iz katere med drugim črpajo navdih, v živo najbližje lahko ogledali 7. marca na Dunaju. Člani skupine, vsi po vrsti multiinstrumentalisti, Marcus Mumford, Ben Lovett, Winston "Country" Marshall in Ted Dwane, po večini akustične tone zajemajo iz folka in countryja, vanje pa tkejo keltske ritme.

"Za mnoge naše pesmi ljudje mislijo, da so ljubezenske, pa niso. Ali pa menijo, da je v njih verska tematika, pa je ni. Mislim, da je pesnik T. S. Eliot govoril o tem, da dobro poezijo bolj čutiš, kot razumeš. V to verjamem. Rad imam besedila nekaterih skupin, a nimam pojma, o čem govorijo," je za britansko revijo GQ razložil 25-letni Mumford, ki je bil sicer britanskim staršem rojen v Kaliforniji.

Nezapletena glasba, ki pritegne
Mumford & Sons so skupno igranje začeli konec leta 2007, prihajajo pa iz londonske nove folkglasbene scene, kjer so pot do uspeha začeli tudi drugi sorodni glasbeniki, kot sta skupina Noah and the Whale in Laura Marling. Prav v spremljevalni skupini zadnje se je začel uveljavljati Marcus Mumford, takrat kot koncertni bobnar. Pozneje sta bila nekaj časa s pevko par tudi zasebno, lani pa se je Mumford poročil z britansko igralko Carey Mulligan.

Že s prvencem Sigh No More, ki je izšel oktobra 2009, so dosegli veliko priljubljenost tako na Otoku kot na drugi strani luže. Novi album Babel je že ob izdaji pristal na vrhu britanske in ameriške lestvice. Svoj uspeh v ZDA, kjer mnogim glasbenikom iz Velike Britanije kljub letom vloženega truda ne uspe prodreti, član skupine Ted Dwane pripisuje temu, da njihova glasba ni brez potrebe zapletena: "Ker nimamo bobnarja, smo zelo omejeni. Zaradi tega smo pri pisanju pesmi prisiljeni v določen način dela. Kar naredimo, ni kakšen velik zalogaj za možgane. Pišemo pač o stvareh, ki se zgodijo. Ni nič preveč pametnega ali težko razumljivega," je povedal Dwane, ki po potrebi lahko zaigra med drugim tudi na bobne. Mumford & Sons so bili v ZDA že decembra 2010 nominirani za dva grammyja, a domov s podelitve niso odnesli nobenega. Zelo verjetno bo letos drugače, saj so za grammyje nominirani v kar šestih kategorijah, med drugim tudi za album leta.
V spodnjem videoposnetku si oglejte posnetek pesmi Little Lion Man s koncerta v Sydneyu, ki ga v celoti lahko slišite 18. januarja ob 18. uri na Valu 202.


1. Lovers’ Eyes
2. Roll Away Your Stone 3. Winter Winds
4. Holland Road
5. I Will Wait
6. The Boxer
7. Little Lion Man
8. Lover Of The Light
9. The Cave
10. The Chain