Slovenski mladinski pihalni orkester bo pod taktirko dirigenta in klarinetista Mitje Dragoliča ob koncu tabora izvedel dva javna koncerta. Foto: JSKD
Slovenski mladinski pihalni orkester bo pod taktirko dirigenta in klarinetista Mitje Dragoliča ob koncu tabora izvedel dva javna koncerta. Foto: JSKD

Godbenice in godbeniki - stari so med 11 in 20 let - prihajajo iz več kot 25 slovenskih godb in tako kot vsako leto tudi letos tvorijo Slovenski mladinski pihalni orkester, ki bo pod taktirko dirigenta in klarinetista Mitje Dragoliča ob koncu tabora izvedel dva javna koncerta. Prvi se bo zgodil v soboto, 22. 8. 2015, ob 10.00 dopoldne, na Lonki v Izoli, drugi pa v nedeljo, 23. 8. 2015, ob 20.00, v Avditoriju Portorož. Koncertni program bo zajemal širok glasbeni repertoar, od glasbenih priredb vrhunske klasike do novitet za pihalne orkestre.

Tradicija taborov, ki jih JSKD in ZSG organizirata za mlade godbenice in godbenike, je dolga, saj se na njih vsako poletje zbirajo že 35 let. V vsem tem času so organizatorji udeležencem ponudili številna nova znanja, delavnice z vrhunskimi domačimi in tujimi mentorji ter ustvarjanje na visoki kakovostni ravni. Vsakoletni namen tabora je med drugim tudi sestaviti Slovenski mladinski pihalni orkester pod taktirko enega od priznanih dirigentov. Doslej so orkestru dirigirali Alojz Zupan, Jože Hribovšek, Simon Robinson, Miro Saje, Jan Cober, Boštjan Dimnik, Gregor Kovačič, Marjan Grdadolnik in drugi.

O letošnjem dirigentu
Mitja Dragolič, pod katerega taktirko muzicira letošnji Slovenski mladinski pihalni orkester, je dirigent in klarinetist, ki je svoje dirigentsko znanje izpopolnjeval pri svetovno priznanem dirigentu Janu Cobru na Konservatoriju v Maastrichtu. Mitja Dragolič je v letu 2015 s svojima pihalnima orkestroma (Godba Cerknica ter Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje) dosegel nagradi absolutnih zmagovalcev na državnem tekmovanju pihalnih orkestrov.