Foto: EPA Foto:
Foto: EPA Foto:

Če bodo pobudniki uspešni v svojih prizadevanjih, bo to postal še eden izmed ciljev, na katere "romajo" domnevno predani privrženci rock'n'rolla, kar pa tem krajem pogosto ne prinese nič dobrega. Vendar so v tem primeru pomisleki še posebej na mestu, saj je Curtis namreč pri vsega 23 letih tam storil samomor.

Tudi Bernarda Sumnerja, ki je bil nekoč prav tako član skupine Joy Division (danes pa član njene naslednice New Order), je ta pobuda razburila, saj je prepričan, da bi Curtisov nekdanji dom v Macclesfieldu s tem postal "spomenik samomoru". Kot navaja Guardian, bo podobna usoda morda dočakala tudi pred kratkim prodano hišo v Liverpoolu, v kateri je odraščal Paul McCartney.

Hoja prek legendarnega prehoda zraven studiev Abbey Road, kjer so Beatli leta 1969 posneli album, naslovljen kar Abbey Road, je od takrat ena najbolj znanih in imitiranih podob v zgodovini glasbe. Na spletnem mestu tamkajšnjega studia je mogoče prek spletne kamere spremljati, kako se turisti fotografirajo ob prečkanju prehoda in s tem precej ignorantsko ovirajo promet.

Na legendarni lokaciji ujeti duha rock'n'rolla?
V Manchestru je zgradba, kjer je bil nekoč nočni klub Haçienda, eden izmed romarskih ciljev oboževalcev kultne manchestrske glasbene scene, katere del so bili prav Joy Division in založba Factory Records. Pred leti pa so neznanci s pokopališča celo ukradli nagrobni kamen s Curtisovega groba.

Med eno najbolj žalostnih "svetišč rock'n'rolla" spada grob Jima Morrisona na pokopališču Père-Lachaise v Parizu, kjer je bil pokopan leta 1971. Ta je vse od takrat mesto številnih tako banalnosti kot tudi obskurnost - od klasičnega vandalizma in poskusov kraje Morrisonovih posmrtnih ostankov do orgij in satanističnih obredov.

To je seveda le nekaj primerov, kjer gre najbrž za reduciranje rock'n'rolla na golo materialno raven, za povsem lenoben in turistično zastavljen način udejanjanja nečesa, kar bi naj bil način življenja v slogu rock'n'rolla. Večinoma imajo ti obiski lokacij naravo opravka, ki se ga le odkljuka kot odpravljenega in najverjetneje foto- ali videodokumentira, dandanes pa se ta dokaz najverjetneje še obvezno objavi na osebnem profilu na družbenem omrežju. Gre torej za vse prej kot rock'n'roll …