"Za vsako izmed teh dragocenih violin se skriva po ena človeška duša," je dejal Steinmeier na podelitvi. "Z vašimi 'Violinami upanja', dragi Amnon, vračate tem izgubljenim dušam njihov glas," je ob odlikovanju Amnona Weinsteina dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Foto: EPA
Amnon Weinstein
Amnon Weinstein, izraelski izdelovalec in restavrator violin je bil ta teden odlikovan z nemškim zveznim križcem za zasluge. Foto: EPA

77-letni Weinstein je odlikovanje prejel ta teden v Berlinu iz rok Franka-Walterja Steinmeierja, nemškega zunanjega ministra najverjetnejšega novega predsednika Nemčije. "Za vsako izmed teh dragocenih violin se skriva po ena človeška duša," je dejal Steinmeier na podelitvi. "Z vašimi Violinami upanja, dragi Amnon, vračate tem izgubljenim dušam njihov glas," še navaja nemška tiskovna agencija DPA ministrove besede.

Violine upanja odzvanjajo po vsem svetu
Amnon Weinstein, čigar oče je tudi bil izdelovalec violin, že več kot dve desetletji v svoji delavnici v Tel Avivu zbira in restavrira violine tudi tistih Judov, ki so preživeli holokavst. Weinsteinova družina, ki sicer izvira iz Litve, je imela to srečo, da ji je uspelo še pravočasno pobegniti pred pogromom.

Weinstein je skozi leta številne violine predstavil tudi na koncertih po vsem svetu. 20. januarja lani, ob 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz, je bilo mogoče violine iz njegove delavnice prvič slišati tudi na nemških tleh. Takrat so v berlinski filharmoniji na skupnem nastopu nanje zaigrali izraelski in nemški glasbeniki.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledati nekaj posnetkov, ki so pred nekaj leti nastali v Weinsteinovi delavnici v Tel Avivu. Foto: EPA.