Ustvarjalka in urednica oddaje Opus Darja Korez Korenčan. Foto: RTV Slovenija
Ustvarjalka in urednica oddaje Opus Darja Korez Korenčan. Foto: RTV Slovenija

Arsov art atelje tokrat posvečamo oddaji Opus, edini redni oddaji o klasični glasbi na Televiziji Slovenija. Oddajo Opus od začetka v letu 1993 ustvarja, vodi in ureja novinarka, scenaristka in urednica Darja Korez Korenčan. V Mariboru je obiskovala Pedagoško gimnazijo in Srednjo glasbeno in baletno šolo. Po maturi se je vpisala na študij novinarstva na Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo – današnjo Fakulteto za družbene vede –, kjer je diplomirala leta 1983. Istega leta se je zaposlila na Televiziji Slovenija v kulturno-političnem uredništvu.

Sorodna novica 30 let oddaje Opus in klasične glasbe na televiziji

Novinarka, urednica, publicistka in pisateljica Darja Korez Korenčan je dolgoletna ustvarjalka kulturnih oddaj na Televiziji Slovenija, kjer je pripravila številne reportaže s slovenskih in tujih festivalov, oddaje v živo, omizja, komentarje, med letoma 2006 in 2012 je bila tudi urednica Uredništva oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija. Za svoje delo je prejela več nagrad – Škerjančevo, Betettovo in Jurčičevo nagrado za novinarske dosežke, častno plaketo RTV Slovenija in nagrado RTV Slovenija za posebne dosežke.

Darja Korez Korenčan bo v radijskem sprehodu med glasbo in besedo govorila o svojem televizijskem ustvarjanju ter razvoju in značilnostih oddaje Opus: o glasbenih festivalih in opernih hišah, ki jih je obiskala in o njih poročala, turnejah slovenskih zborov in orkestrov, slovenskih skladateljih, dirigentih, opernih umetnikih in instrumentalnih solistih, ki živijo in delajo v tujini, o zgodovinskih temah, slovenski kulturni dediščini, pomenu odkrivanja nadarjenih mladih glasbenikov in drugih pomembnih glasbenih temah, ki jih je predstavila v oddaji Opus. V glasbenih točkah v Arsovem art ateljeju nastopajo uveljavljeni slovenski glasbeni umetniki, ki izvajajo dela slovenskih skladateljev 19. in 20. stoletja, posneta v produkciji Radia Slovenija.