Oblasti v Nevadi so maja začele uradno preiskavo o domnevnem umoru B. B. Kinga. Foto: EPA
Oblasti v Nevadi so maja začele uradno preiskavo o domnevnem umoru B. B. Kinga. Foto: EPA

B. B. King je v starosti 89 let umrl 14. maja letos v Las Vegasu. Več let je imel težave zaradi sladkorne bolezni, zadnja dva tedna pred smrtjo je preživel v domu paliativne oskrbe.

Obdukcijo so opravili, potem ko sta dve od glasbenikovih hčera obtožili njegovo dolgoletno menedžerko Louise Laverne Toney in njegovega osebnega asistenta Myrona Johnsona, da sta njunega očeta zastrupila.

Več kot polstoletna kariera
Kot eden zadnjih legendarnih bluesovskih glasbenikov, ki so izšli iz delte Misisipija, je uspel v 60. letih s pesmijo The Thrill is Gone, ki je postala njegov zaščitni znak. Čeprav je že leta 2006 odigral poslovilno turnejo, je kitaro spustil iz rok šele leto pred smrtjo.

B. B. King je več kot petdeset let prinašal blues širokim množicam. Od štiridesetih let prejšnjega stoletja, ko so izšle njegove prve izdaje, je posnel več kot petdeset albumov in nekateri med njimi danes veljajo za nesporne klasike. S svojimi ekspresivnimi interpretacijami je odločilno zaznamoval blues in velja za vzor številnim bluesovskim kitaristom.

Tudi v starosti je še vedno intenzivno nastopal in na leto odigral tudi po 250 koncertov po vsem svetu. Med njegove največje uspešnice in ljubljenke občinstva spadajo skladbe, kot so Payin’ The Cost To Be The Boss, The Thrill Is Gone, How Blue Can You Get, Everyday I Have The Blues ali Why I Sing The Blues. Prav posebno mesto pa ima seveda skladba o njegovi kitari Lucille. V svoji karieri je prejel več grammyjev, leta 1987 tudi za življenjsko delo.