Ob koncertu bo premierno predstavljena tudi najnovejša zgoščenka duetov Uroš Perić in prijatelji, ki bo prav takrat izšla pri založbi ZKP RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Ob koncertu bo premierno predstavljena tudi najnovejša zgoščenka duetov Uroš Perić in prijatelji, ki bo prav takrat izšla pri založbi ZKP RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Perić
Perića mnogi primerjajo z legendarnim Rayem Charlesom. 'Če pa me ljudje že primerjajo z največjim glasbenim genijem, ki je do neke mere spremenil glasbene trende na svetu, mi pa to samo laska. Še enkrat pa poudarjam, jaz sem Uroš Perić,' je razložil Perić v enem izmed prejšnjih pogovorov za MMC. Foto: Big Band RTV SLO
Sheila Raye Charles
Na njegovi zadnji zgoščenki, je zbranih 19 skladb. Med drugim bosta na zgoščenki tudi dva dueta s Sheilo Raye Charles, hčerko slavnega Raya Charlesa. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Perić
Po lanskem junijskem koncertu Elvis meets Ray v ljubljanskih Križankah, na katerem se je Uroš ob Otu Pestnerju in Sheili Raye Charles vživel v vlogo Raya, se je glasbenik vrnil na domače odre na silvesterski večer. Tam se je predstavil s svojim programom A tribute to Ray Charles, s katerim je že nastopal na treh celinah – med drugim tudi na priznanem džezovskem festivalu v Montreuxu v Švici in na French Quarter Festivalu v New Orleansu. Foto: MMC RTV SLO

"Olimpia v Parizu, Albert Hall v Londonu, Hollywood Bowl v ZDA, Newport Jazz Festival prav tako v ZDA," ti koncertni odri še vedno ostajajo neuresničene sanje, je za MMC razkril klaviaturist in pevec, ki se te dni intenzivno pripravlja na nov glasbeni mejnik pred domačim občinstvom.

Perić, ki se je številnim ljubiteljem džeza vtisnil v spomin po njegovem koncertu Elvis meets Ray lani v ljubljanskih Križankah, ne počiva na starih projektih. To nedeljo bo obujal spomine na zlato dobo bluesa, soula in džeza v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ob spremljavi Big banda in godalnega orkestra RTV Slovenija ter številnih gostov – Ota Pestnerja, Alenke Godec, Nuške Drašček, Ive Stanič, Eve Hren, Maje Keuc, Lucienne, Zdenke Kovačiček, Irene Vrčkovnik in Nine Strnad. S Celjanom smo se pogovarjali pred nastopom.



Po Elvis meets Ray v Križankah, večeru džeza v Unionski dvorani, se zdaj obeta veliki koncert v Gallusovi dvorani. Kako to, da Slovencem ponudite takšno mero džeza v živo sredi prestolnice le enkrat na leto?
Nedeljski koncert Uroš Perič in prijatelji je resnično moj največji projekt doslej. Poslušalcem poskušam namreč z leti in v bistvu z vsakim večjim koncertom ponuditi nekaj več, nekaj bolj atraktivnega.

Veste, živim od glasbe in zato nastopam razmeroma veliko. Tako doma kot tudi v tujini. Letos sem imel med drugim celovečerne koncerte v Avditoriju Portorož, v Ljubljani, v Gornji Radgoni, v Celju, Krškem itd., dva nastopa v Atlanti v ZDA, na Jazz festivalu v Tangeru v Maroku, v Nemčiji, Avstriji, Franciji ... je pa res, da nastopam veliko tudi na zaprtih dogodkih. Veste, Ljubljana ni tako velika, da bi lahko tako velike koncerte prirejali dvakrat ali trikrat letno. Organizatorji se tega seveda dobro zavedajo.

Tokrat se vam bodo pridružili številni gosti? Po kakšnem ključu ste jih izbrali?
Veste – na moji novi zgoščenki, ki bo predstavljena prav ob tem koncertu prihodnjo nedeljo in se imenuje tudi Uroš Perić & friends, je 19 duetov z 17 različnimi pevci - od hčerke slavnega Raya, Sheila Raye Charles, do Ota Pestnerja, Alenke Godec, Nuške Drašček, Zdenke Kovačiček, Lucienne in številnih drugih. Skratka gre za zgoščenko duetov. Nekaj čisto posebnega. Za koncert smo morali število gostov zmanjšati.

Ni bilo posebnega ključa. Skupaj z umetniškim vodjem Big banda RTV Slovenija Hugom Šekoranjo sva se usedla in premlela vse možnosti. Seveda bi najraje videl, da bi nastopili vsi, ki so sodelovali na zgoščenki – vendar bi bil to potem pravi maraton. Pri izbiri smo morali seveda upoštevati tudi značaj posameznih duetov, tako da bo vse skupaj zaključena celota. Upam, da bom imel priložnost na koncertih, ki bodo sledili, zapeti še z vsemi drugimi.

Ditka Haberl je v pogovoru za MMC pred meseci izjavila, da je danes vse preveč poudarka na pevcih oziroma vokalistih in premalo na ljudeh, ki glasbo pravzaprav ustvarjajo - tj. instrumentalistih. Bi se strinjali s tem? Kako vi gledate na razmerje vokalisti - instrumentalisti?
Sam verjetno na to gledam drugače kot marsikdo drug – saj sem hkrati pevec in instrumentalist ... Pa še skladatelj. Vsi mi, ki se ukvarjamo z glasbo, vemo, kdo stoji za posameznimi songi. Večino ljudi pa to seveda ne zanima. Veste, v bistvu je bilo vedno že tako; Ali slučajno kdo ve, kateri skladatelj je napisal Georgia on my mind? Vsi vedo, da jo je pel Ray. Tudi za Elvisa so skladbe pisali drugi ... Pa jih redko kdo pozna. Kar se tiče instrumentalistov: instrumentaliste zelo cenim, tako kot vokaliste. Morda celo več. Glede na to, da sem sam pevec, želim delati seveda z najboljšimi instrumentalisti. Zelo so pomembni zame.

Posneli ste album duetov. Kdo izmed sodelujočih je na vas še pustil poseben vtis? Kako je do same ideje za album sploh prišlo?
Idejo za takšen album nosim s seboj že zelo dolgo. Praktično že od začetka moje kariere. Ker pa je to zelo velik in zahteven projekt, sem želel počakati na pravi trenutek ... ko se bo vse "uskladilo". Pred leti sem na temo govoril tudi z legendarnim hrvaškim glasbenim kritikom Draženom Vrdoljakom, ki me je dokončno opogumil, da sem se vrgel v ta projekt. Moja založba mi je pri tem stala ob strani in zelo sem vesel, da smo projekt spravili pod streho. Goste sem skrbno izbiral in skupaj smo poiskali duete, ki so nam napisani na kožo.

Vemo, da veliko nastopate po tujih odrih, je morda kakšen kraj, kamor še posebej radi odpotujete?
Težko bi izbral tak kraj ... Vsak kraj, oder, pa naj bo majhen ali velik, mi zapusti lepe vtise. Zelo rad se podam v Srbijo, ker me z njo vežejo korenine.

Kateri oder vam predstavlja največji še neizpolnjeni izziv?
Uff … (smeh). Dovolj je takšnih. Na primer Olimpia v Parizu, Albert Hall v Londonu, Hollywood Bowl v ZDA, Newport Jazz Festival prav tako v ZDA ...