Arthur Lee je na svoji zadnji turneji preigraval legendarni album skupine Love Forever Changes. Foto:
Arthur Lee je na svoji zadnji turneji preigraval legendarni album skupine Love Forever Changes. Foto:
Love: Forever Changes
Forever Changes - odgovor na album Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band.
Robert Plant
Tudi Led Zeppelin so priznali, da je glasba skupine Love močno vplivala na njihovo delo. Foto: EPA

Govorimo o Arthurju Leeju, ki je za levkemijo umrl v 62. letu starosti, in njegovi skupini Love, ki so jo kot enega ključnih vplivov na svojo glasbo razglasile skupine Led Zeppelin, Echo and the Bunnymen, Siouxsie and the Banshees in druge.



Skladba zapolni vso stran
Skupina se je na zemljevid ameriške glasbe vpisala po izidu svojega debitantskega singla My Little Red Book, ki sta ga napisala Hal David in Burt Bacharach. Posebno prelomnico v zgodovini rocka pa je prinesel izid albuma Da Capo leta 1967. To je bil namreč prvi album katere koli rockovske skupine, katerega celotno stran je zavzela ena skladba. To je bila pesem Revelation, s katero so Love zapolnili drugo stran svojega drugega studijskega albuma.

Nič manj zanimiv ni bil tretji album Forever Changes. Ta je leta 1968 prinesel velikopotezno glasbo, ki jo je zaznamovala uporaba godal in rogov. Album so nekateri označili kot odgovor na znameniti album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skupine The Beatles, ki velja za najbolj večplasten izdelek četverice iz Liverpoola. Forever Changes je vplivna glasbena revija Rolling Stone uvrstila na 40 mesto svoje lestvice 500 najboljših albumov vseh časov.

Neslavna zadnja leta
Kariera Arthurja Leeja je 'zašla v težave', ko se je kitarist in pevec odločil za samostojno pot in je najel popolnoma novo zasedbo glasbenikov. Zaradi neuspehov se je Lee nekajkrat odločil sklicati staro zasedbo, a te ponovne združitve tudi niso obrodile sadov. Pogosteje kot zaradi svoje glasbe se je tako Lee v osemdesetih in devetdesetih v medijih znašel po zaslugi svoje ekscentričnosti in neprilagojenosti družbi. V devetdesetih je tako odsedel tudi šestletno zaporno kazen. Prislužil si jo je s streljanjem s pištolo v zrak.

Nazadnje se je Lee na turnejo podal leta 2001, ko je pod imenom Love zbral spet novo zasedbo, s katero je obšel Evropo in Severno Ameriko ter preigraval album Forever Changes. Čeprav Arthur Lee že trideset let ni pripravil odmevnejšega albuma, ga glasbeni kolegi niso pozabili. Da bi Leeju pomagali plačati visoke račune za kemoterapijo, so junija organizirali koncerte v Veliki Britaniji.