Solohornist Radovan Vlatković bo otvoril koncertni cikel Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Mozartine 2016. Foto: RTV SLO
Solohornist Radovan Vlatković bo otvoril koncertni cikel Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Mozartine 2016. Foto: RTV SLO
false
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Hugo Šekoranja
false
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar

Simfoniki RTV Slovenija bodo pet nedelj, vse tja do maja, v okviru cikla Mozartine na petih koncertih pričarali utrip klasicizma, zgodnje romantike in tudi baroka. Prvi je na vrsti že jutri, ko bodo nastopili z vrhunskima hornistoma Radovanom Vlatkovićem in Boštjanom Lipovškom.

Kot pravi Maja Kojc, umetniška vodja simfoničnega orkestra RTV Slovenija, cikel Mozartine v primerjavi s ciklom Kromatika ponuja drugačno glasbeno izkušnjo: poleg druge programske sheme je že sam termin koncerta drug, saj gre za koncerte ob nedeljah dopoldne, hkrati pa koncerti potekajo v manjši dvorani, zaradi česar je izkušnja bolj intimna. "Tudi kar se solistov tiče, je na Mozartinah tako, da imajo člani orkestra večkrat priložnost, da se lahko bolj izpostavijo oz. predstavijo, povabimo pa tudi druge," pravi Kojčeva.

Mozartine po besedah umetniške vodje dopuščajo tudi manjše zasedbe. "Jutri bo Mozartino vodil hornist Radovan Vlatković, ki bo na njej nastopil tudi kot solist, ob njem pa tudi Boštjan Lipovšek. Sama zasnova koncerta pa predstavlja že precejšnje približevanje komorni glasbi, ki je za glasbenike prav poseben izziv, ker so individualno bolj izpostavljeni, kljub temu pa delujejo v skupini," pojasnjuje Maja Kojc in ob tem dodaja, da gre za posebno sodelovanje, kjer je v ospredju intimnejše muziciranje.

Na februarskem koncertu se bo pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh, ki sodeluje z vsemi domačimi simfoničnimi orkestri, redno pa gostuje tudi v tujini, predstavila sekcija pozavn. Marca bodo simfoniki, ki jih bo takrat vodil Simon Krečič, eden najuspešnejših mladih dirigentov in glasbenikov, združili moči z enim najboljših slovenskih pianistov Petrom Milićem.

Aprilska Mozartina je programsko nastala na pobudo violončelista orkestra RTV Slovenija, Gregorja Feleta. "Poglobljeno se ukvarja s študijem stare glasbe, veliko preučuje baročno glasbo in je predlagal, da bi enega od koncertov cikla zasnovali na ta način: brez dirigenta," opisuje raznolik cikel. Poleg Feleta bosta kot solistki nastopili še Kana Matsui in Mojca Menoni Sikur.

Kot rečeno, je pobuda za posamezne koncerte prišla od članov orkestra. Na vprašanje, ali se zato kdaj znajde v zadregi, ko ne more uresničiti vseh želja ali predlogov, v smehu odgovarja, da se to sicer zgodi, "ampak pravzaprav je pa k sreči tako, da so Mozartine na sporedu vsako leto, tako da se potem te želje razporedijo."

Sklop petih koncertov bo maja zaokrožila Mozartina, na katerem bo simfonikom dirigiral Steven Loy, ki je znan kot poglobljen in premišljen interpret s širokim glasbenim razponom. Kot solist pa bo nastopil violist Yasumichi Iwaki, ki je od leta 2005 namestnik solista violista v simfoničnem orkestru RTV Slovenija.