Orkester pod vodstvom trobentača Manuela
Orkester pod vodstvom trobentača Manuela "Guajire" Mirabala, virtuoza na laudu Barbarita Torresa ter pozavnista Jesusa "Aguaja" Ramosa s kubanskimi ritmi osrečuje ljubitelje skladb Buena Vista Social Cluba po vsemu svetu. Foto: EPA
Omara Portuondo
Omara Portuondo, članica prvotne zasedbe Buena Vista Social Club, ima poln, dinamičen in močan glas. Sodelovala je s številnimi priznanimi glasbeniki, za svoj album Gracias pa prejela latinskega grammyja. Foto: EPA

Skupina Buena Vista Social Club je leta 1997 izdala svoj edini studijski album, ki je bil poimenovan po skupini in je požel neverjeten uspeh. Dve leti po izidu je o zasedbi kubanskih glasbenikov dokumentarni film posnel priznani nemški režiser Wim Wenders in skupini odprl vrata v svet.
Po smrti nekaterih prepoznavnih članov prvotne zasedbe, kot sta bila pianist Ruben Gonzalez in pevec Ibrahim Ferrer, so se preostali izvorni člani kubanske skupine odločili, da s turnejami po svetu nadaljujejo, a pod imenom Orquesta Buena Vista Social Club.
Poleg starejših prekaljenih kubanskih glasbenih veteranov, kot že omenjeni trobentač Manuel "Guajiro" Mirabal, znan kot kubanska trobenta, virtuoz na laudu Barbarito Torres in pozavnist Jesus "Aguaje" Ramos, z orkestrom sodelujejo tudi mladi nadarjeni glasbeniki, med njimi vokalista Carlos Calunga in Idania Valdes ter pianist Rolando Luna.
Omara Portuondo, ki je bila članica prvotne zasedbe Buena Vista Social Club, je v svoji dolgoletni karieri sodelovala s številnimi priznanimi glasbeniki in posnela več albumov. Za album Gracias iz leta 2008 je prejela tudi latinskega grammyja. Njen glas je po presoji kritikov poln, dinamičen in močan, o čemer se bodo lahko prepričali tudi obiskovalci nocojšnjega koncerta.
Zadnja leta so bila za orkester izjemno uspešna. Glasbeniki so nastopali na razprodanih in predvsem priznanih odrih, kot so Paris Olympia, londonski Royal Albert Hall, barcelonski Liceu, dunajski Konzerthaus in Luna Park v Buenus Airesu. Prav tako so redni gostje festivalov.
V Slovenijo se sestav Orquesta Buena Vista Social Club vrača po dveh letih, ko je navdušil obiskovalce ljubljanskih Križank. Tedaj je skupina med drugim postregla s skladbami El quarto de tula, El carretero in Quizas, quizas, quizas, pa tudi z nekaterimi slovenskemu občinstvu manj znanimi skladbami iz zakladnice kubanskih ritmov.