Večina skladb na albumu, ki so za to priložnost dobile nove aranžmaje, izhaja še iz časa, ko je bil Bowie pač še ena popzvezda šestdesetih in preden se je razvil v enega najizvirnejših glasbenikov svoje generacije. Foto:
Večina skladb na albumu, ki so za to priložnost dobile nove aranžmaje, izhaja še iz časa, ko je bil Bowie pač še ena popzvezda šestdesetih in preden se je razvil v enega najizvirnejših glasbenikov svoje generacije. Foto:
David Bowie je bil menda ob pojavitvi Toya na spletu besen. Foto: Reuters

Album Toy bi moral po prvotnih načrtih iziti leta 2002; pevec ga je s svojim dolgoletnim producentom Tonyjem Viscontijem in spremljevalnim bendom s turneje Hours ... (1999) posnel v New Yorku. V prvi vrsti je šlo za nove aranžmaje in posnetke Bowiejevih najzgodnejših skladb, na primer In The Heat of the Morning iz 1968 (tokrat brez godalne sekcije) in demoposnetka Shadow Man iz leta 1971 (z dodano godalno sekcijo). Na novo je posnel celo svoj čisto prvi singel Liza Jane, ki ga je davnega leta 1964 igral še v okviru zasedbe Davie Jones and the King Bees. (Kot Davie Jones je nastopal v najstniških letih, vse dokler ga uspeh zasedbe The Monkees in njihovega Davyja Jonesa ni prisilil v spremembo imena).
Toda pri Virgin Records so sklenili, da Toy nikoli ne bo ugledal luči sveta. Takrat se je govorilo o sporih glede avtorskih pravic in delitve zaslužka, Bowie pa je kmalu po tem v sodelovanju s Columbio ustanovil lastno založbo ISO. Večina skladb s Toya je do danes sicer že dočakala izdajo: najbolj prepoznavna je Conservation Piece (izšla na posodobljeni izdaji Space Oddity), pesmi Slip Away in Afraid sta izšli na albumu Heathen (2000), Baby Loves That Way, Shadow Man in You’ve Got A Habit Of Leaving pa še kot B-strani v začetku prejšnjega desetletja, ampak del ploščka je še vedno ostal urbani mit. Nekatere skladbe, kot denimo I Dig Everything in Silly Boy Blue, ki sta izšli na albumu, naslovljenem z imenom pevca, sta v svoji protoobliki skoraj nerazpoznavni.

Teden dni po tem, ko je neki Avstralec na eBayu prodal domnevno kopijo Toya (za skoraj 63 funtov), se je na spletu pojavil (in se kot požar razširil) torrent v kakovosti, ki priča, da gre verjetno za ta plošček, če je bil pravi. Manjkata sicer dve skladbi z domnevnega seznama, Can't Help Thinking About Me in Karma Man, zato pa sta poleg dve, ki naj bi po predhodnih poročanjih ne prišli v končni izbor.

Bo sploh posnel še kakšen album?
Kakor koli že, pojavitev Toya je silna poslastica za kakršnih koli novosti željne Bowiejeve oboževalce, ki niso novih pesmi slišali že vse od leta 2003 in albuma Reality (če ne štejemo priložnostnih pevčevih nastopov z Arcade Fire, Scarlett Johansson in David Gilmour.). "The Thin White Duke", kot mu pravijo, je na ustvarjalnem odmoru (v pokoju?) že od leta 2004, ko je prestal operacijo na srcu.

Mimogrede, ameriški psihedelični rockerji The Flaming Lips so 25. marca v omejeni izdaji na trg poslali EP, na katerem je tudi singel Is David Bowie Dying?, ki so ga posneli v sodelovanju z Neon Indian.